ZF 24

Statele Unite se tem de atacurile cibernetice ale Rusiei: Joe Biden avertizează liderii de afaceri din SUA să-şi întărească sistemele de securitate cibernetică

Statele Unite se tem de atacurile cibernetice ale Rusiei:...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.03.2022, 17:19 79

Preşedintele Joe Biden a emis luni un avertisment urgent pentru liderii de afaceri din SUA, spunându-le să consolideze imediat apărarea cibernetică a companiilor lor, potrivit BBC.

În cadrul unui discurs din timpul reuniunii trimestriale a mesei rotunde de afaceri de la Washington, Biden a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin ar intenţiona să folosească atacurile cibernetice ca un răspuns împotriva Statelor Unite pentru sancţiunile aplicate Rusiei.

Biden susţine că „unul dintre instrumentele (lui Putin) care ar putea fi folosit în viitor este atacul cibernetic”, argumentând că „Rusia o capacitate cibernetică foarte sofisticată”, aceasta fiind una dintre cărţile pe care preşedintele rus nu le-a folosit încă.

Liderul de la Casa Albă le-a spus liderilor de afaceri că interesul naţional este în joc, sugerând că ameninţarea unui asemenea atac trebuie să consolideze defensiva cibernetică a companiilor din SUA.

Luni, Biden a emis o declaraţie în care sugerează că Rusia ar putea desfăşura activităţi cibernetice rău intenţionate împotriva companiilor americane şi a infrastructurii critice.

Detaliile exacte cu privire la informaţiile care indică un posibil atac cibernetic rămân neclare, dar consilierul adjunct pentru securitate naţională, Anne Neuberger, a declarat în timpul briefing-ului de luni de la Casa Albă că Rusia a desfăşurat o „activitate de pregătire” pentru atacurile cibernetice, despre care ea a spus că ar putea include scanarea site-urilor web şi căutarea vulnerabilităţilor software.

Neuberger a spus că administraţia îşi reiterează avertismentele „pe baza informaţiilor care indică explorarea guvernului rus a unor noi opţiuni pentru potenţialele atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice din Statele Unite”, dar a subliniat, de asemenea, că „nu există nicio certitudine că va exista un incident cibernetic care să afecteze infrastructură critică”.

Biden a declarat că administraţia va „continua să folosească fiecare instrument pentru a descuraja, a perturba şi, dacă este necesar, a răspunde la atacurile cibernetice împotriva infrastructurii critice”, dar a recunoscut că „guvernul federal nu se poate apăra singur împotriva acestei ameninţări”.

„Cea mai mare parte a infrastructurii critice a Americii este deţinută şi operată de sectorul privat, iar proprietarii şi operatorii de infrastructură critică trebuie să accelereze eforturile de a-şi încuia uşile digitale”.

Administraţia recomandă câţiva paşi pentru a ajuta partenerii din sectorul privat să prevină atacurile cibernetice, inclusiv utilizarea autentificării cu ajutorul mai multor elemente, consultarea cu profesioniştii în securitate cibernetică pentru a se asigura că sistemele sunt protejate împotriva tuturor vulnerabilităţilor cunoscute, schimbarea parolelor în reţele pentru a preveni utilizarea acreditărilor furate, realizarea de copii de rezervă, criptarea datelor şi educarea angajaţilor cu privire la securitatea cibernetică.

Oficialii Statelor Unite au discutat despre modul în care starea campaniei terestre a Rusiei ar putea schimba calculul lui Putin şi despre modul în care opţiunile sunt luate în considerare în Rusia, aceştia remarcând că situaţia -- în anumite privinţe -- este mai volatilă ca niciodată.

Rusia îşi menţine în continuare capacităţile cibernetice, iar administraţia consideră că Putin ar putea fi mai dispus să folosească aceste instrumente pe măsură ce devine din ce în ce mai disperat. 

Departamentele americane de Energie, Trezorerie şi Securitate Internă au informat marile utilităţi electrice şi băncile cu privire la capabilităţile ruseşti de hacking şi au îndemnat companiile să-şi intensifice viteza de raportare a activităţilor suspecte. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO