ZF 24

Suma medie acumulată pentru pensia privată: 421 euro, cât un concediu în Grecia

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

13.05.2013, 22:27 1999

Peste 5,8 milioane de români au strâns în medie 1.861 lei (421 euro) după cinci ani de contribuţii obligatorii la fondurile de pensii private, suma fiind suficientă deocam­dată pentru a cumpăra o vacanţă în Grecia.

Cauzele sunt sumele mici cu care participă angajaţii şi faptul că mulţi din angajatori nu achită regulat contribuţiile salariaţilor. Aproximativ 5,8 milioane de români contribuie lunar cu o sumă medie de doar 8 euro la fondurile de pensii obligatorii.

„Mărimea sumei din contul de pensii private este strict legată de mărimea salariului, de procentul contribuţiei şi de cât de constant au fost plătite aceste contribuţii de către angajatori. Foarte multe companii, în special cele din sectorul de stat, nu achită regulat contribuţiile angajaţilor pentru fondurile private de pensii“, a spus Radu Crăciun, director general adjunct la Eureko Pensii.

Potrivit statisticilor emise de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, 69% din persoane aveau în conturi o sumă sub valoarea medie de 421 euro şi doar 31% din persoane aveau pusă deoparte o sumă peste valoarea me­die. Mai mult, aproximativ 3,3% din persoane au în conturi zero lei.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO