ZF 24

Surse: Acţionarii Fondului Proprietatea ar fi aprobat reînnoirea mandatului Franklin Templeton cu un an, nu cu patru ani aşa cum voia Fondul

Surse: Acţionarii Fondului Proprietatea ar fi aprobat...

Autor: Tibi Oprea

25.09.2023, 12:40 1027

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP), printre care fondurile de pensii private Pilon II cu 31% şi Ministerul Finanţelor cu 6%, ar fi aprobat în adunarea generală de astăzi reînnoirea mandatului de administrator al Franklin Templeton la FP cu un an şi nu cu patru ani, aşa cum intenţiona Fondul, potrivit informaţiilor ZF.

Administratorul a recomandat acţionarilor să susţină un mandat de patru ani. Mandatul de un an (1 aprilie 2024-31 martie 2025) a fost propunerea înaintată de Ministerul Finanţelor. Dacă propunerea de un an nu era acceptată, Finanţele introduseseră încă un punct pe ordinea de zi a acţionarilor referitor la iniţierea procesului de selecţie a unui nou administrator.

Americanii de la Franklin Templeton, care administrează de 13 ani Fondul Proprietatea, perioadă în care randamentul acţiunilor FP a fost de circa 620%, au declarat anterior că sunt aici pe termen lung şi vor să contribuie la dezvoltarea pieţei de capital, chiar şi cu actuala dimensiune redusă a Fondului după existul a 80% din active prin listarea Hidroelectrica (H2O).

„Dimensiunea redusă a Fondului nu ne sperie”, a spus Johan Meyer, director general al Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, în emisiunea ZF Deschiderea de astăzi. „Intenţia evidentă a Franklin Templeton este să continue să participe la dezvoltarea pieţei româneşti de capital, atât timp cât acţionarii noştri ne doresc aici, bineînţeles.”

Meyer a mai spus că în portofoliu au mai rămas câteva companii cu potenţial mare, precum Aeroporturi Bucureşti, Porturi Constanţa şi Salrom, care ar putea beneficia de iniţiativa de dezvoltare a FP până în punctul în care pot fi listate la bursă.

Fondul Proprietatea are o capitalizare de 2,6 mld. lei. În primul semestru din 2023, FP a raportat active de 13,1 mld. lei, cu 3,4 mld. lei mai mici faţă de aceeaşi perioadă din 2022, respectiv pierderi de 680 mil. lei, faţă de un rezultat pozitiv de 4,1 mld. lei în S1/2022 pe fondul unor reevaluări din portofoliu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO