ZF 24

Tot mai multe companii profitabile, concediaza lucratorii germani

02.03.2008, 14:01 19

O serie de companii au inceput sa faca reduceri de personal din fabricile din Germania, hranind nemultumurile intr-un mediu saturat de scandaluri de frauda, informeaza AFP.

Astfel, grupul auto Continental a anuntat 3.800 de concedieri, urmat de Siemens, cu 6.800, Henkel cu 3.000 si BMW cu 8.100, toate in intervalul de o saptamana.

Reducerile de personal contrasteaza cu raportarea unor profituri mari, care conving o serie de companii sa mareasca salariile sefilor de departamente cu 27 pana la 68 procente, Bayer si Daimler fiind cateva exemple.

"Nu este posibil ca o companie sa obtina cresteri de profit cu pana la 20 procente si sa faca reduceri de personal in masa in acelasi timp", a declarat purtatorul de cuvant Social Democrat pentru afaceri economice Rainer Wend.

Rezultatele Siemens au fost multiplicate de mai mult de opt ori, chiar daca in mare parte, acestea s-au datorat castigurilor inregistrate de vanzarea unei subsidiare.

"A dori pur si simplu sa reduci forta de munca nu este un concept sustenabil pentru viitor", a declarat Werner Neugebauer, seful sindicatului IG Metal, in privinta alegerii facute de BMW.

Se observa faptul ca in capitalism se pune mai mult accent pe actionariat decat pe angajati, fapt dovedit si de marirea dividendelor oferite actionarilor in ciuda reducerilor de personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO