ZF 24

Tranzacţie gigant în real estate: Cel mai mare fond de investiţii imobiliare din România fuzionează cu Rockcastle, care are operaţiuni în Polonia

Tranzacţie gigant în real estate: Cel mai mare fond de...

Autor: Roxana Rosu

14.12.2016, 10:51 8081

Grupul imobiliar NEPI, prezent şi pe piaţa din România, şi grupul sud-african Rockcastle au încheiat un acord cadru privind fuziunea într-o nouă entitate, inregistrată în Isle of Man, denumită  NEPI Rockcastle PLC, tranzacţia urmând să aibă un raport de schimb de 4,5 actiuni Rockcastle pentru 1 actiune NEPI.

În România, în portofoliul NEPI se numără proiecte precum Mega Mall, Iris Titan Shopping Center, Prome­nada Mall sau Vulcan Value Centre în Bucureşti. De asemenea, în România, compania mai are proiecte în sectorul industrial – Râşnov Industrial Facility şi Otopeni Warehouse, în timp ce Floreasca Business Park, The Office sau The Lakeview sunt doar câteva dintre proiectele deţinute de NEPI în zona sectorului de birouri.

Compania sud-afri­cană este listată pe bursa de valori de la Johanes­burg (JSE) şi pe Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB). Rockcastle este listată pe JSE şi pe bursa de valori din Mau­ritius (SEM).

Se estimeaza ca noua companie va deveni cea mai mare companie imobiliara din regiunea CEE si una dintre cele mai mari societati imobiliare de retail din Europa. 

NEPI este investitor imobiliar care detine, dezvolta si administreaza proprietati comerciale dominante si cladiri de birouri clasa A in Europa Centrala si de Est, în timp ce Rockcastle este prezent in regiunea CEE si investeste in actiuni cotate global. Capitalizarea bursiera a lui NEPI este in jur de 3,4 miliarde euro, respectiv circa 2,2 miliarde euro a lui Rockcastl, potrivit unui anunţ la bursă.

NEPI detine si administreaza 34 de proprietatii, 6 in curs de constructie  si 7 dezvoltari conditionate de obtinerea de autorizatii si pre-leasing. Valoarea totala a investitiilor imobiliare este de aproximativ 2,2 miliarde euro.

În cazul Rockcastle, valoarea de piata a portofoliului de valori mobiliare listate se ridică la 1,83 miliarde dolari, primele 10 investitii ale grupului in functie de valoarea de piata fiind în SUA, Australia şi Europa.  La data de 30 septembrie 2016, portofoliul Rockcastle in proprietati de investitii contine 7 proprietati de retail producatoare de venituri, 2 dezvoltari in curs de constructie si 3 proprietati conditionate de obtinerea de autorizatii de pre-leasing, la o valoare cumulata evaluata la 878,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO