ZF 24

Uber îşi continuă seria de creşteri puternice înregistrată după lockdown: Veniturile totale au depăşit 8 miliarde de dolari, înregistrând o creştere de 49%. Compania a depăşit 2 miliarde de curse efectuate la nivel global într-un singur trimestru

Uber îşi continuă seria de creşteri puternice...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.02.2023, 16:07 1810

Uber continuă să înregistreze creşteri puternice ale cifrei de afaceri şi ale veniturilor şi în ultimul trimestru al anului 2022, în condiţiile în care cererea susţinută de livrare de alimente şi o revenire a activităţii de rideshare au adus profiturile în linie cu aşteptările Wall Street, a raportat Financial Times.

Uber a declarat că pentru prima dată a depăşit numărul de 2 miliarde de curse înregistrate la nivel global într-un singur trimestru, o medie de aproape 1 milion de curse pe oră. Valoarea totală a tarifelor plătite înregistrată în unitatea de transport clienţi a crescut cu 31% de la an la an.

Veniturile totale au crescut cu 49%, până la 8,6 miliarde de dolari, puţin peste aşteptările analiştilor de 8,5 miliarde de dolari, potrivit FactSet. Uber a avertizat anterior că un dolar mai puternic va reprezenta o piedică pentru profituri - pe o bază valutară constantă, veniturile ar fi crescut cu 59%.

Compania a declarat că a depăşit deficitul de şoferi care i-a împiedicat redresarea în primele zile după ridicarea restricţiilor Covid-19. În perioada octombrie-decembrie, s-a înregistrat un nivel record de 5,4 milioane de şoferi şi curieri pe Uber, a adăugat compania.

Pentru prima dată, peste 100 de milioane de consumatori au folosit serviciile companiei, care includ scutere, rezervări de trenuri şi curse de taxi, alături de activitatea sa principală de rideshare.

Creşterea numărului de rezervări a indicat un „sezon mai puternic de călătorii de sărbători în întreaga lume", a declarat directorul general Dara Khosrowshahi în comentariile pregătite pentru investitori. Compania a prognozat că rezervările vor creşte cu 20-24% în trimestrul actual, de la an la an.

„Putem spune că impactul pandemiei asupra afacerii noastre este cu mult depăşit", a adăugat el. „Afacerea noastră de livrare a continuat să dea dovadă de rezistenţă, crescând într-un ritm sănătos, în timp ce ne-am extins semnificativ profitabilitatea şi ne-am îmbunătăţit poziţia pe piaţă."

Cu toate acestea, afacerea de transport de marfă a companiei, aflată la început de drum, a fost neperformantă şi a suferit un trimestru „provocator", a spus Khosrowshahi, fiind de aşteptat ca cererea mai slabă să persiste în acest an.

În ianuarie, Uber a anunţat că va elimina 150 de locuri de muncă din divizia de transport de marfă. Veniturile unităţii în al patrulea trimestru din 2022 au fost de 1,54 miliarde de dolari, sub estimarea de analiştilor FactSet, de 1,68 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO