ZF 24

Un casier al unui supermarket din provincie câştigă cu 20-30% mai puţin decât un casier din Bucureşti

Cele mai mari dife­renţe salariale în lanţurile de magazine există la poziţiile de casier, lucrător comer­cial şi asistent magazin

Autor: Cristina Roşca, Adelina Mihai

07.06.2014, 20:11 1128

Un casier al unui hipermarket sau supermarket dintr-un oraş mic de provincie câştigă cu 20-30% mai puţin decât un angajat de pe o poziţie similară din Bucureşti, diferenţele salariale fiind date de costul vieţii din provincie pe de-o parte şi de raportul cerere-ofertă de pe piaţa muncii pe de altă parte, spun retailerii şi companiile de recrutare.

Totuşi, preţurile la mâncare sunt aliniate în toată ţara, fără a ţine cont de salarii, iar cheltuielile cu ali­mentele sunt printre cele mai im­portante pentru români, „mân­cându-le“ mai bine de un sfert din veni­turi.

Retailerii internaţionali s-au extins pu­ternic în ultimii ani atât în Bucureşti, cât şi în provincie şi au ajuns unii dintre cei mai mari angajatori locali. Fiecare companie are câteva mii de angajaţi, cei mai mulţi casieri sau manipulanţi marfă, pe care îi plăteşte cu salarii care pornesc de la 700 de lei în pro­vin­cie şi ajung chiar la 1.800 de lei în Bucureşti.

„În general, salariile angajaţilor sunt stabilite în primul rând în funcţie de salariile oferite în piaţă pentru funcţii şi responsa­bilităţi comparabile. În al doilea rând, se stabilesc în funcţie de gradul de specializare (al postului - n.red.) şi de invetiţiile care au fost deja făcute sau urmează a fi făcute pentru a califica un nou potenţial angajat“, spun reprezentanţii Kaufland. Ei nu dau exemple de salarii, însă spun că diferenţele salariale între oraşe sau regiuni sunt uneori „semnificative“.

„În general pe orice piaţă preţul pentru un produs sau serviciu este stabilit prin cerere şi ofertă. La fel se întâmplă şi pe piaţa forţei de muncă.“

Deşi nu oferă detalii privind salariile oferite, reprezentanţii Kaufland spun că retailerul se obligă prin contractul colectiv de muncă negociat cu reprezentanţii anga­ja­ţilor să plătească şi pentru funcţiile necali­fi­cate - curăţenie sau parcare - cel puţin 10% peste salariul minim.

WikiZF: Profilul companiei Kaufland

„Salariile angajaţilor Kaufland Ro­mâ­nia sunt periodic verificate şi comparate - cu ajuto­rul unor studii de piaţă de la firme de speciali­tate - cu cele practicate pe piaţa locală/regională, astfel încât pentru funcţii şi responsabilităţi comparabile să avem o grilă de salarizare peste media pieţei.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO