ZF 24

Unde este România pe scena mondială: codaşă la PIB/capita şi la cheltuieli de sănătate, dar pe primele locuri la producţia de porumb şi floarea-soarelui

Unde este România pe scena mondială: codaşă la...
01.12.2013, 20:57 10168

Macro

Locul 26 din 27

Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor s-a ridicat anul trecut în România la circa 6.200 de euro, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene a fost de 25.500 de euro, potrivit Eurostat. România s-a plasat pe penultimul loc în top, fiind urmată de Bulgaria, cu un PIB per capita de 5.400 de euro. PIB pe locuitor în România se află încă sub media europeană.

Locul 3

este ocupat de România în topul ţărilor din Uniunea Europeană cu cea mai mică rată a şomajului înregistrată în 2012 (6,8%). În fruntea clasamentului se poziţionează Luxemburg, care anul trecut a avut cu 0,4% mai puţini şomeri decât România.

Ultimul loc

în UE la munca temporară. România are cea mai mică pondere a angajaţilor în regim temporar din Europa, de doar 1,7% din totalul angajaţilor, faţă de media de 13,7% înregistrată la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor pe 2012 ale Eurostat. La polul opus se află Polonia, unde mai bine de unu din patru angajaţi lucrează în regim temporar (incidenţa muncii temporare fiind de 26,6%).

Ultimul loc

în UE la absorbţia de fonduri structurale. România a reuşit să atragă, din 2007 până în 2013, doar 26% din cele 19,7 miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană prin fondurile structurale, aceasta fiind cea mai redusă rată de absorbţie înregistrată la nivelul statelor din UE. Cele mai bune rate de absorbţie a fondurilor europene le au state precum Estonia sau Lituania, unde ponderea absorbţiei depăşeşte 70%.

Penultimul loc (26)

în UE la salariul minim - cu un salariu minim brut de 800 de lei pe lună (180 de euro brut/lună), România se află pe penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte nivelul salariului minim pe economie. Statul cu cel mai mic salariu minim este Bulgaria (158 euro brut/lună), iar cel mai mare salariu minim îl primesc angajaţii din Luxemburg, unde salariul minim era de 1.870 de euro brut pe lună la începutul acestui an, potrivit Eurostat.

Locul 12

la zile libere legale. 12 este locul ocupat de România în topul ţărilor din Europa cu cele mai multe zile libere legale acordate angajaţilor (29 de zile de concediu pe an). Singura ţară în care salariaţii au mai puţine zile de concediu este Olanda (cu 28 de zile), iar primul loc al clasamentului este deţinut de Lituania, unde angajaţii au 42 de zile libere legale.

Locul 73

din 189 de ţări la Doing Business (atractivitatea mediului de afaceri). România a coborât anul acesta o poziţie pe locul 73 în topul statelor cu cel mai bun climat pentru mediul de afaceri realizat de Banca Mondială pe un eşantion de 189 de ţări. Pe primul loc în clasamentul realizat de Banca Mondială se află, la fel ca în ultimii patru ani, Singapore.

Ultimul loc

în Uniunea Europeană la salariile medicilor. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al salariilor medicilor, cu un minim de 373 de euro şi un maxim de 874 de euro, potrivit datelor citate de brokerul de asigurări MediHelp International. 

Locul 2

în lume este ocupat de România după amploarea ajustării fiscale, potrivit lui Dan Bucşa, economist în cadrul UniCredit Bank AG. Pe prima poziţie se află Grecia.

Ultimul loc

în Europa la cheltuielile cu sănătatea. România se află pe ultimul loc în Europa din punctul de vedere al cheltuielilor cu sănătatea (ca procent din PIB), arată datele Eurostat. Cele mai mai cheltuieli sunt în Franţa, Germania, Olanda şi Danemarca, unde se alocă peste 11% din PIB pentru sănătate, dublu comparativ cu România.

Locul 40

în lume după rata şomajului în rândul populaţiei tinere (15-24 de ani), cu 23,7%, potrivit CIA. Pe primul loc se află Kosovo cu 73%.

Locul 25

în Europa după valoarea bugetului de consum, de 5.300 dolari per capita per an. Pe primul loc se află Elveţia, cu 45.300 dolari/capita/an.

Locul 52

în lume după forţa de muncă, respectiv populaţia aptă să muncească, cu un total de 9,25 milioane, potrivit CIA. Pe prima poziţie se află China, cu aproape 800 de milioane.

Locul 69

în lume este ocupat de România după volumul de investiţii străine primit, cu un total de 2,7 mld. dolari. Pe primul loc se află SUA, cu 4.500 de miliarde de dolari.

Locul 44

în lume după valoarea importurilor, cu 67,5 mld. dolari în 2012, potrivit CIA. Potrivit aceleiaşi surse pe primul loc este UE, cu aproape 2.400 mld. dolari, urmată de SUA, cu 2.300 mld. dolari.

Locul 52

la nivel mondial după valoarea datoriei externe per capita în 2012. Pe prima poziţie se află Luxemburg cu o datorie externă per capita de 3,7 mil. dolari. În România datoria externă per capita este de 5.082 de dolari.

Locul 3

în UE după valoarea TVA de 24%. Pe prima poziţie se află Ungaria, cu o cotă unică a TVA de 27%.

Locul 54

la nivel mondial este ocupat de România după valoarea PIB-ului nominal în 2012, cu o valoare de 169 mld. dolari. Pe primul loc se află SUA,  cu un PIB nominal de 15.700 mld. dolari, potrivit Băncii Mondial.

Locul 3

în UE după cel mai mic impozit pe venit practicat, de 16%. Pe primele poziţii se află Bulgaria cu 10% şi Lituania cu 15%. Ungaria se află la egalitate cu România, potrivit KPMG.

Locul 57

în lume este ocupat de România după valoarea exporturilor în 2012, cu 58,1 mld. dolari. Pe prima poziţie se află UE, cu 2.170 mld. dolari, urmată de China, cu 2.057 mld. dolari, potrivit CIA.

 IT

Locul 3

este ocupat de România în lume la viteza de descărcare a datelor de pe internet, cu o viteză medie de 52,8 Mbps, după Hong Kong şi Singapore, potrivit unui top realizat de compania Ookla.

Locul 35

este ocupat de România în lume după numărul de utilizatori ai reţelei sociale Facebook, cu 5,375 milioane de utilizatori la finalul anului trecut. Pe primul loc e SUA, cu 166 de milioane de utiliatori.

Locul 27

este ocupat de România în UE din punctul de vedere al procentului de gospodării conectate la servicii de internet fix de mare viteză, conform unui raport al Comisiei Europene.

Locul 18

este ocupat de România în UE din punctul de vedere al procentului de utilizatori de servicii de internet mobil prin modemuri dedicate, în luna ianuarie 2013, conform Comisiei Europene.

Locul 13

era ocupat de România în UE la finele anului 2012 din punctul de vedere al acoperirii teritoriului cu servicii de internet mobil prin tehnologia 4G.

Locul 1

este ocupat de România în topul ţărilor din UE care generează cele mai mici venituri medii anuale pentru operatorii de telefonie mobilă, cu un venit mediu anual de 55 de euro, faţă de 130 de euro în Ungaria şi 299 de euro în Franţa.

 AGRIBUSINESS

Locul 1

este ocupat în acest an de România în Uniunea Europeană la producţia totală de floarea-soarelui, cu un total de 2 milioane de tone. Pe locul 2 se află Bulgaria cu o recoltă de 1,8 milioane de tone, iar podiumul este completat de Franţa cu 1,7 milioane de tone.

Locul 2

este ocupat în acest an de România în Uniunea Europeană pentru producţia de porumb, cu un total de 10,7 milioane de tone. Producţia locală a fost depăşită doar de cea din Franţa, unde s-au strâns 15 milioane de tone.

Locul 5

este ocupat în acest an de România în Uniunea Europeană pentru producţia de rapiţă, cu un total de 0,7 milioane de tone. Liderul blocului comunitar este Franţa, cu o recoltă de 4,3 milioane de tone.

Locul 10

este ocupat de România în Uniunea Europeană în funcţie de numărul total de bovine din economie, cu un şeptel de 2 milioane de capete. Liderul din UE este Franţa, cu un stoc de 19 milioane de capete.

Locul 4 

este ocupat de România în Uniunea Europeană în funcţie de numărul total de ovine, cu o populaţie de 8,4 milioane de capete. Marea Britanie este liderul din UE, cu 21,2 milioane de ovine, fiind urmată de Spania şi Grecia.

Locul 10

este ocupat de România în Uniunea Europeană în funcţie de producţia de lapte din ferme, cu un total de 4,5 milioane de tone. Primele trei poziţii în UE sunt ocupate de Franţa, Marea Britanie şi Polonia.

Locul 4

este ocupat de România în Uniunea Europeană în funcţie de numărul total de caprine din economie, cu un total de 1,2 milioane de capete. Liderul comunităţii europene este Grecia, cu 4,5 milioane de capete.

Locul 6

este ocupat de România în UE în acest an la producţia de cartofi, cu un total de 3,1 milioane de tone. Pe primul loc este Germania, cu 9,3 milioane de tone, fiind urmată la mică distanţă de Polonia.

Locul 8

este ocupat de România în UE în 2012 în funcţie de valoarea producţiei agricole, cu un total de 14,4 miliarde de euro. Primele trei locuri sunt ocupate de Franţa (77 miliarde euro), Germania (54 miliarde de euro) şi Italia (48 miliarde de euro).

Locul 3

este ocupat de România în UE în funcţie de exporturile de bovine în spaţiul extracomunitar în primele nouă luni ale anului, cu un total de 41 de milioane de euro. Exportatorii locali au fost depăşiţi doar de cei din Franţa şi Spania.

 INDUSTRIE

Locul 14

în lume este ocupat de România la exportul de încălţăminte, cu un total de 1,2 mld. dolari. Pe primul loc în lume se află China, cu o valoare a exporturilor de 44,3 mld. dolari.

Locul 4

este ocupat de România pe plan mondial la producţia de nave finalizate în anul 2012, care s-a ridicat la circa 2,5 milioane de tone. Pe primul loc s-a aflat China, cu o producţie de circa 38,9 milioane de tone.

Locul 3

în Europa este ocupat de România la producţia de piese şi accesorii pentru biciclete, într-un top condus detaşat de Italia. Valoarea producţiei în Italia este de 496 mil. euro, iar în România este de 200 mil. euro.

Locul 21

este ocupat de România în topul producătorilor de sare din lume, cu o producţie de 2,05 milioane de tone în 2011. Pe primul loc este China, cu o producţie de 72 de milioane de tone.

Locul 13

în lume la exportul de mobilă. România se află pe locul 13 în lume la exportul de mobilă în 2012, potrivit datelor institutului CSIL din Italia. Livrările externe de mobilă ale României au fost de 1,4 mld. euro anul trecut. România se află pe locul 49 la consum, pe 28 la producţie şi pe 42 la import.

Locul 13

în Europa la fondul forestier. România se află pe locul 13 din punctul de vedere al suprafeţei ocupate de fondul forestier. Suprafaţa fondului forester este 6,6 milioane de hectare. Pe prima poziţie se află Rusia cu o suprafaţă de 809 milioane de hectare.

Locul 34

este ocupat de România în topul celor mai mari producători de oţel din lume, cu o producţie în 2012 de circa 3,4 milioane de tone de oţel brut. Pe primul loc se află China, cu o producţie care anul trecut s-a ridicat la 708,7 milioane de tone.

Locul 25

este poziţia României după producţia de aluminiu primar, cu 249.000 de tone produse de Alro Slatina în 2012. China este prima, cu o producţie de 20,3 milioane de tone.

Locul 44

este poziţia României în topul producţiei de ciment, cu 7 milioane de tone (în 2011). China produce 2,1 miliarde de tone de ciment pe an (58% din producţia mondială).

Locul 1

în Europa este ocupat de România în topul furnizorilor retailerului de modă olandez C&A.

COMERŢ

Locul 15

este ocupat de România în topul celor mai importante pieţe din lume pentru grupul spaniol Inditex (proprietarul Zara), cel mai important retailer de modă de la nivel mondial, cu afaceri de 16 mld. euro anul trecut. Pe primul loc se află piaţa-mamă, Spania, cu un total de circa 1.900 de magazine, faţă de 88 în România.

Locul 11

în UE este ocupat de România în ceea ce priveşte consumul de ciocolată, cu un volum de 35-40 milioane de kilograme vândute anual. Pe primul loc se situează Germania, unde consumul de ciocolată depăşeşte 940 mil. kilograme.

Locul 17

este ocupat de România în topul celor mai mari ţări consumatoare de băuturi spirtoase din lume, cu un consum de 166 milioane de litri anual, conform companiei de cercetare IWSR. Pe primul loc se situează China, unde consumul ajunge la peste 10 mld. litri. de băuturi spirtoase anual.

Locul 24

este ocupat de România la consumul de cafea în Uniunea Europeană, cu un consum de 2,3 kg per capita. Primul loc în UE este ocupat de Luxemburg, cu un consum de 24 kg per capita, conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Cafelei.

Locul 7

în Europa după numărul total de magazine Carrefour la finalul lui 2012. România avea 108 unităţi, pe când Franţa, ţara-mamă, avea 4.635 şi ocupa prima poziţie în top.

Locul 18

este ocupat de România în topul celor mai importante ţări de consum pentru grupul Coca-Cola Hellenic, dintr-un număr de 26 de ţări din Europa, cu un consum de circa 162,7 mil. navete de băuturi răcoritoare (923 mil. litri). Cea mai mare ţară pentru îmbuteliatorul Coca-Cola este Italia, unde volumele ajung anual la peste 300 de milioane de navete de băuturi.

Locul 11

în lume la producţia de vin. România se află pe locul 11 în lume la producţia de vin din acest an, când în cramele româneşti s-au adunat peste 5 milioane de hectolitri, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului. Pe primul loc se află în acest an Italia, cu o producţie de 45 de milioane de hectolitri.

Locul 6

în Europa la consumul de bere. România se află pe locul 6 în Europa din punctul de vedere al consumului de bere per capita (89 de litri per capita în 2011), potrivit datelor Asociaţiei Berarii Europei. Pe prima poziţie se află Cehia, cu un consum de 145 de litri per capita.

ENERGIE

Locul 5

este ocupat de România la producţia de petrol la nivel european. Cu un total de 4,2 milioane de tone în 2012, România se plasează în urma Norvegiei, Angliei, Danemarcei şi Italiei.

Locul 5

este ocupat de România la producţia de gaze naturale la nivel european. Piaţa locală este devansată de Norvegia, Olanda, Anglia şi Germania.

Locul 6

este ocupat de România la producţia de cărbuni la nivel european. Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, în 2011 producţia de cărbuni s-a ridicat la 35,5 milioane de tone.

Locul 10

este ocupat anul trecut de România la nivel global în funcţie de capacitatea parcurilor eoliene puse în funcţiune, 923 MW, ceea ce înseamnă investiţii de 1,4 mld. euro.

Locul 9

este ocupat de România la nivel european în funcţie de ponderea pe care o deţine energia verde în totalul consumului. În 2011, procentul a fost de 21,4%.

Locul 1

în topul investiţiilor Lufkin la nivel mondial. 140 mil. dolari reprezintă investiţia făcută de texanii de la Lufkin într-o fabrică de utilaj petrolier la Ploieşti. Aceasta este cea mai mare investiţie externă făcută „dintr-un foc“ din istoria de 100 de ani a companiei.

Locul 18

este ocupat de România la nivel european în funcţie de numărul de benzinării. În prezent, pe piaţa locală sunt active peste 2.000 de staţii, cea mai mare companie fiind Petrom.

Locul 8

este ocupat de România la nivel european în funcţie de numărul de rafinării. În prezent în România mai funcţionează trei unităţi de rafinare din cele 10 construite.

Locul 4

este ocupat de România la nivel european la intensitatea energetică. Acest indicator măsoară câtă energie este necesară pentru a genera 1.000 de euro de PIB. Practic, economia României este ineficientă din punct de vedere energetic.

 AUTO

Locul 1

este ocupat de România la nivel european la ritmul de creştere a producţiei de autoturisme în primul semestru al acestui an, cu un avans de 45% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Locul 8

este ocupat de România în topul ţărilor producătoare de automobile din Europa în primele şase luni ale acestui an, cu aproape 225.000 de maşini asamblate. Piaţa locală a depăşit la producţie în 2013 Italia şi se apropie de Polonia.

Locul 18

este ocupat de România în top înmatriculări autoturisme în intervalul ianuarie-octombrie din acest an, cu aproape 46.700 de maşini înregistrate. În ultimii cinci ani piaţa locală a pierdut aproape zece locuri în clasament pe fondul scăderii puternice a pieţei locale.

Locul 8

este ocupat de România în topul pieţelor de desfacere pentru Dacia în primul semestru al acestui an, cu 6.440 de unităţi, fiind depăşită inclusiv de nou-intrata Marea Britanie, nu doar de pieţele mari precum Germania sau Franţa. 

Locul 26

sau ultimul loc este poziţia ocupată de România în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gradul de motorizare, cu circa 250 de maşini la mia de locuitori, fiind depăşiţi inclusiv de Bulgaria.

 INFRASTRUCTURĂ

Ultimul loc

în Europa la capitolul reţea de autostrăzi este ocupat de România, cu doar 548 km. Pe primul loc în Europa se află Spania, cu peste 16.000 de kilometri de autostrăzi.

Locul 1

în Europa la costul de construcţie a unei autostrăzi este ocupat de România, care a ajuns şi la circa 23 de milioane de euro pe  kilometru. Cea mai ieftină autostradă a fost construită în Bulgaria, cu doar 2 milioane de euro pe kilometru.

Locul 7

în Europa la capitolul reţea de cale ferată este ocupat de România, cu aproape 10.800 de kilometri, potrivit Eurostat. Primul loc revine Germaniei, cu 42.000 de kilometri de căi ferate.

Locul 46

în lume la lungimea căilor navigabile este ocupat de România, cu 1.732 de kilometri, potrivit CIA Factbook. Pe primul loc se află China, cu 110.000 kilometri.

Locul 97

în lume este ocupat de România în ceea ce priveşte numărul de aeroporturi. În România există 45 de aeroporturi (civile, militare şi alte tipuri). Cele mai multe aeroporturi se regăsesc în Statele Unite, peste 13.500, potrivit CIA Factbook.

Locul 59

este ocupat de aeroportul Henri Coandă (Otopeni) - 7 milioane de pasageri anul trecut, într-un top 100 al celor mai mari aeroporturi din Europa după numărul de pasageri. Pe primul loc se află aeroportul Heathrow (Londra) - 70 de milioane de pasageri anul trecut.

BURSĂ

Locul 64

este ocupat de România în lume după capitalizarea bursieră (la finalul lui 2012), cu 15,9 miliarde de dolari. Cele mai mari capitalizări bursiere din lume le au SUA, cu 18.668 de miliarde de dolari, şi China, cu 3.700 de miliarde de dolari, conform statisticilor Băncii Mondiale.

Locul 40

este ocupat de România în clasamentul mondial al fondurilor mutuale, cu active de 2,295 miliarde de euro la finalul lunii iunie. Pe primul loc în lume sunt fondurile mutuale din SUA, cu active de 10.492 miliarde de euro.

BĂNCI & ASIGURĂRI

Locul 20

este ocupat de România în UE după activele administrate de sistemul bancar, cu un volum total de circa 80 mld. euro. Pe primul loc se află Marea Britanie, cu active de peste 11.000 mld. euro.

Locul 57

în lume după valoarea soldului de credite, cu un total de 82,69 mld. dolari. Pe primul loc se află, potrivit CIA, UE cu 21,3 mld. dolari, şi pe 2 SUA, cu 16,16 mld. dolari.

Locul 32

este ocupat de România în Europa ca sumă alocată de fiecare român pentru asigurări. Un român cheltuie în medie 80 de euro anual pentru achiziţia de asigurări, faţă de 4.000 de euro pe an cât se cheltuie în Marea Britanie, aflată pe primul loc.

ALTELE

Locul 15

este ocupat de România în topul medaliilor de aur obţinute la Jocurile Olimpice de Vară (cumulat în cele 27 de ediţii), cu 88 de medalii. Pe primul loc sunt SUA, cu 976 de medalii.

Locul 83

în lume după suprafaţa ţării, de 238.391 kilometri pătraţi. Pe primul loc se află Rusia cu peste 17 milioane de kilometri pătraţi, urmată de Canada (aproximativ 10 milioane km pătraţi) şi SUA (9,8 milioane kilometri pătraţi).

Locul 30

în lume la rata mortalităţii, cu 11,86 morţi la 1.000 de locuitori, potrivit CIA. Pe primul loc în lume se află Africa de Sud, cu 17,36 morţi la 1.000 de locuitori.

Locul 110

în lume după speranţa de viaţă la naştere, de 74,45 ani. Pe primul loc se află Monaco, cu 89,63 ani.

Locul 25

în Europa la gradul de dotare a locuinţelor cu cadă sau cabină de duş. Doar 67,9% din locuinţe sunt dotate astfel, prin comparaţie Austria, Belgia sau Franţa sunt pe primul loc cu un grad de dotare de 100%.

Locul 26

în Europa după gradul de dotare a locuinţelor cu apă curentă. Doar 79,4% dintre locuinţe sunt racordate la apă, prin comparaţie în Franţa, Germania sau Grecia gradul este 100%.

Locul 25

în Europa după evoluţia pieţei de electronice în perioada 2006-2011. Piaţa locală a scăzut cu 36,38%, pe când cea din Turcia, ţară aflată pe primul loc, a avansat cu 44,8%.

 

Locul 54

este poziţia României în topul ţărilor cu cele mai mari armate, cu 198.000 de soldaţi (activi, rezervişti şi paramilitari). Pe primul loc este Coreea de Nord, cu 9,495 milioane de soldaţi.

Locul 32

este poziţia României în topul celor mai puternice echipe naţionale de fotbal din lume (FIFA/Coca-Cola World Ranking, pe luna noiembrie 2013). Pe primul loc este Spania.

Locul 56

ocupă Bucureştiul într-un top al celor mai vizitate oraşe din lume în 2011, potrivit Euromonitor International, după numărul de sosiri de vizitatori (2,3 milioane de sosiri). Locul întâi este ocupat de Hong Kong, cu 21,8 milioane de sosiri.

Locul 60

 

în lume după cât de uşor îi este unui antreprenor să îşi înceapă un business. Pe primul loc se află Noua Zeelandă.

Locul 136

în lume după uşurinţa cu care o companie poate obţine autorizaţii de construcţii în România. Pe primul loc se află Hong Kong, potrivit DoingBusiness.

Locul 174

în lume după accesul la energie. Pe prima poziţie se află Islanda, potrivit DoingBusiness.

Locul 35

este ocupat de România în clasamentul mondial în funcţie de rezervele de aur. BNR deţine rezerve de 103,7 tone de aur. Pe primul loc în lume sunt SUA, cu rezerve de aur de 8.133 tone.

Locul 55

în lume este ocupat de bulevardul Magheru în topul celor mai scumpe străzi din lume. Chiria medie percepută în această zonă se ridică la 600 de euro pe metru pătrat pe an, respectiv 50 de euro/mp pe lună. Pe primul loc se află Pollock’s Path, The Peak, Hong Kong, cu o chirie de 120.000 de dolari/mp/an.

Locul 13

în lume după uşurinţa cu care o companie sau o persoană obţine un credit. Pe primul loc se află la egalitate Malaiezia şi Marea Britanie, potrivit DoingBusiness.

Locul 52

este ocupat de România la nivel mondial după protecţia acordată de stat investitorilor. Pe prima poziţie se află Noua Zeelandă, potrivit DoingBusiness.

Locul 134

la nivel mondial este poziţia ocupată de România după povara fiscală. Pe prima poziţie, respectiv ţara cu cele mai mici taxe şi impozite, se află Emiratele Arabe Unite, potrivit DoingBusiness.

Locul 59

în lume este ocupat de România după populaţia ţării, de circa 20 de milioane de locuitori. Pe prima poziţie se află China, cu 1,35 miliarde.

Locul 39

este poziţia României în topul celor mai mari emisii de dioxid de carbon (CO2) din lume, cu 110,9 milioane de tone în 2007. Pe primul loc e China, cu 6,54 mld. tone.

Locul 102

este poziţia României (din 180 de ţări şi teritorii) în topul celor mai mari rezerve regenerabile de apă dulce din lume, cu 42,29 miliarde de metri cubi. Brazilia ocupă primul loc, cu 8.426 de miliarde de metri cubi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO