ZF 24

Unul dintre cele mai ascunse grupuri germane, deţinut de al doilea cel mai bogat neamţ, a ajuns să controleze un sfert din comerţul modern. Şi nu se opreşte aici

Autor: Cristina Roşca

10.02.2014, 22:20 7249

Grupul german privat Schwarz, controlat de al doilea cel mai bogat om din Germania, care operează lanţurile Kaufland şi Lidl, a obţinut anul trecut în România afaceri de peste 2,3 mld. euro, în creştere cu circa 300 mil. euro faţă de 2012. Nemţii, care au circa 250 de magazine şi peste 15.000 de angajaţi, au ajuns astfel să controleze 13% din tot comerţul local cu dominanţă alimentară şi circa un sfert din comerţul modern, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă.

Următorii clasaţi - grupurile Carrefour, Metro şi Auchan - au fiecare afaceri de circa 1 mld. euro pe an. În 2008, ultimul an de boom, nemţii de la Metro, care operau atunci şi magazinele cu acelaşi nume şi hipermarketurile Real, depăşiseră pragul de 2 mld. euro, însă ulterior afacerile au intrat pe un trend descendent.

Mai mult, 20 dintre cele 24 de hipermarketuri au fost cumpărate de Auchan.  Grupul Schwarz are la nivel mondial peste 10.000 de magazine şi afaceri de peste 65 mld. euro, potrivit ultimelor date ale ZF. Gigantul este cel mai mare grup de retail din Europa nelistat la bursă.

Compania este controlată de omul de afaceri german Dieter Schwarz, al doilea cel mai bogat om din Germania şi al 31-lea cel mai bogat din lume, potrivit Bloomberg, cu o avere estimată la 22 mld. euro.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- planurile Kaufland pentru 2014-2015; care sunt magazinele cu cele mai mari vânzări din reţea; investitiile Kaufland in România

- planurile Lidl; strategia de dezvoltare şi valoarea investiţiilor;  estimări privind afacerile 

- informaţii despre evoluţia consumului şi a comportamentului consumatorului român

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO