ZF 24

Veşti proaste pentru una dintre marile economii ale Europei: Marea Britanie a intrat în recesiune şi se îndreaptă către stagflaţie

Veşti proaste pentru una dintre marile economii ale...

Autor: Andrei Şerbănescu

03.08.2022, 10:51 728

Economia Regatului Unit este deja în recesiune, deoarece criza costului vieţii are consecinţe devastatoare pentru veniturile gospodăriilor, a conchis un grup de reflecţie de vârf, potrivit Bloomberg.

Într-o evaluare sumbră, Institutul Naţional de Cercetări Economice şi Sociale a constatat că veniturile medii disponibile vor scădea cu 2,5% în acest an şi vor rămâne cu 7% sub nivelul dinaintea crizei de Covid.

„Economia Regatului Unit se îndreaptă către o perioadă de stagflaţie, cu o inflaţie ridicată şi o recesiune care loveşte puternic”, a declarat Stephen Millard, director adjunct pentru macroeconomie al NIESR.

De asemenea, institutul a estimat că numărul de gospodării care trăiesc de la un salariu la altul se va dubla, ajungând până la 7 milioane până în 2024.

Avertismentul de recesiune, despre care NIESR a spus că a început în acest trimestru şi va continua până la începutul anului 2023, este un reminder clar privitor la provocările celor doi concurenţi care doresc să-l înlocuiască pe Boris Johnson în funcţia de prim-ministru. Economiştii au spus că adâncimea crizei va forţa guvernul să răspundă, sugerând că este necesar un obiectiv bine definit pentru a face faţă crizei din prezent.

De asemenea, institutul a subliniat faptul că decalajul economic dintre Londra şi restul Regatului Unit este în creştere. Asta sugerează că politica emblematică a guvernului de „creştere la nivel” a zonelor mai puţin bogate este, în prezent, ineficientă.

Grupul de reflecţie a sugerat că cei mai vulnerabili din Marea Britanie au nevoie de ajutor suplimentar în faţa inflaţiei preţurilor de consum, despre care se crede că va creşte la aproape 11% în acest an. Între timp, inflaţia preţurilor cu amănuntul va atinge 17,7%, cel mai mare nivel din 1980.

Ca răspuns, Banca Angliei va creşte ratele dobânzilor la 3% anul viitor. Şomajul va creşte peste 5% pe măsură ce cererea scade, conform previziunilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO