ZF 24

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, despre listarea în iulie a Hidroelectrica: Un eveniment pozitiv de anvergură internaţională pentru România şi pentru piaţa de capital. Sunt optimist în legătură cu această listare şi sunt convins că va fi de interes pentru investitori români şi internaţionali

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, despre listarea în...

Autor: Liviu Popescu

06.06.2023, 16:54 1008

“Listarea unui pachet minoritar, aparţinând Fondului Proprietatea, fără ca statul român să-şi diminueze cota cu o singură acţiune al SPEEH Hidroelectrica SA este nu doar un obiectiv al PNRR, al sectorului energetic românesc, ci a fost şi un obiectiv al programelor liberale de guvernare de după 2019”, spune Virgil Popescu, ministru al Energiei, într-o discuţie cu ZF.

Pe 6 iunie 2023 Hidroelectrica – cel mai mare producător de energie electrică din România, la care statul român prin Ministerul Energiei are o deţinere de 80% – a anunţat oficial intenţia de listare la Bursa de Valori Bucureşti, printr-o ofertă de vânzare de acţiuni de până la 20% din pachetul Fondului Proprietatea.

Statul român nu vinde nicio acţiune şi nu primeşte niciun ban de pe urma acestei oferte, evaluată de ZF la maximum 2 mld. euro. Fondul Proprietatea este cel care vinde acţiunile şi dci va primi banii. Din aceşti bani Fondul va distribui dividende, în parte marte către fondurile de pensii Pilon II.

Compania a anunţat că estimează ca admiterea la tranzacţionare să aibă loc în luna iulie a acestui an. Cu alte cuvinte un eveniment amânat mai mult de un deceniu are deznodământ în această vară. Iar listarea Hidro la BVB va majora substanţial şansele includerii pieţei de capital din România pe radarul investitorilor de calibru de la MSCI.

“Este şi o nouă promisiune îndeplinită în Energie, alături de multe altele. Dar mai important decât atât este un eveniment pozitiv de anvergura internaţională pentru economia României şi pentru piaţă noastră de capital”, spune ministrul.

“Vreau să ţinem cont de faptul că este a doua oara când piaţă de capital primeşte un boost important din partea unei companii din energie: prima dată - includerea Nuclearelectrica în indicele FTSE Russell, iar acum listarea Hidroelectrica”, spune Virgil Popescu.

Ministrul spune că este optimist cu privire la această listare. “Sunt optimist în legătură cu această listare şi sunt convins că ea va fi de interes pentru investitori români şi internaţionali. Mă bucur că listarea se face pe durata mandatului meu de ministru, pentru că astfel fiecare român care va cumpără acţiuni are şansa nu doar să deţină o parte din aceasta companie deosebit de importantă şi de valoroasă, dar poate să aibă parte şi de un beneficiu financiar”.

În perioada următoare, imediat după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, investitorii vor putea să subscrie acţiuni în oferta de listare (IPO) prin care Fondul Proprietatea intenţionează să vândă până la 20% din deţinere. Ulterior închiderii IPO-ului, Hidroelectrica va ajunge la Bursa de Valori Bucureşti.

Pe baza celei mai recente evaluării a KPGM, compania de stat este evaluată la 54 mld. lei. La Bursa de Valori cea mai mare companie listată acum este Petrom, cu 31 mld. lei. În 2022 Hidroelectrica a avut afaceri de 9,22 mld. lei şi un profit net de 4,4 mld. lei.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO