ZF 24

WOW Air, compania aeriană cunoscută pentru zborurile transatlantice pornind de la 55 de dolari, a fost cumpărată de către cel mai mare rival al acesteia

WOW Air, compania aeriană cunoscută pentru zborurile...

Autor: Tibi Oprea

06.11.2018, 13:47 238

De la fondarea sa în 2011, compania aeriană WOW Air s-a luptat în piaţă cu competitorul Icelandair, însă competiţia a luat sfârşit. Luni, Icelandair a anunţat achiziţionarea transportatorului ultra-low-cost. Tranzacţia a fost estimată de Reuters la 18 milioane de dolari, în timp ce Bloomberg a estimat-o la aproximativ 25 de milioane de dolari.

Condusă de fondatorul si CEO-ul Skuli Mogensen, compania WOW Air a devenit cunoscută datorită zborurilor cu preţuri extraordinar de mici şi aeronavelor în culoare fuchsia. În cei 7 ani de activitate, compania aeriană a oferit zboruri transatlantice la preţuri cuprinse între 55 si 70 de dolari.

“WOW Air a construit în ultimii ani un brand puternic şi s-a bucurat de un mare succes pe pieţele companiei din şi către Islanda si peste Atlantic”, a declarat într-un comunicat preşedintele interimar si CEO-ul WOW Air, Bogi Nils. Acesta a mai spus: “Există numeroase oportunităţi de sinergie pentru cele două companii, dar vor continua să opereze fiecare sub propriile branduri.”.

În noua tranzacţie, acţionarii WOW Air vor primi fiecare cate o participaţie de 5,4% în cadrul Icelandair. Aceştia nu îşi vor putea vinde participaţiile nou primite timp de 6 luni, jumătate din acestea fiind supuse unui moratoriu suplimentar de şase luni.

Într-un mail intern obţinut de Bloomberg, Mogensen le-a explicat foştilor săi angajaţi că decizia de a vinde compania s-a bazat în mare parte pe condiţiile dure ale pieţei.

“Sunt foarte mândru de succesul şi dezvoltarea de care noi, la WOW Air, ne-am bucurat în ultimii câţiva ani şi sunt bucuros de feedback-ul pe care l-am primit de la primul nostru zbor. Am creat o chipă puternică care a atins un success remarcabil şi care a devenit un pionier în ceea ce priveşte zborurile low-cost peste Atlanticul de Nord.”

Ambele companii s-au confruntat in ultima perioadă cu creşterea preţului combustibilului, scăderea turismului în Islanda şi creşterea competiţiei zborurilor low-cost. Odată cu achiziţia WOW Air, cele două companii vor deţine 3,8% din piaţa de zboruri transatlantică, însă vor continua să opereze separat.

Cumpărarea WOW Air de către Icelandair este încă sub semnul aprobării din partea investitorilor Icelandair şi a autorităţilor antitrust şi de supraveghere din Islanda.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO