ZF 24

Zece prevederi in domeniul reformei administratiei publice

16.12.2008, 15:31 17

1.Vom putea numi directorii de scoli? Programul de guvernare prevede implicarea comunitatiilor locale in numirea directorilor de scoli, la organizarea retelelor scolare, dar si la procesul de decizie din unitatile de invatamant, dar nu detaliaza. “Acest lucru este singurul care ne-a mai ramas”, a declarat Victor Paul-Dobre, secretar de stat in Ministerul de Interne pentru ZF, amintind ca in prezent salariile profesorilor sunt platite de comunitatile locale.
2. Documentul mai prevede transferarea catre autoritatile locale a competentelor privind managementul spitalelor locale, comunale, judetene. In prezent directorii de spitale sunt numiti de Ministerul Sanatatii.
3. Rolului autoritatilor locale va fi consolidat prin infiintarea politiei locale, cu competente inclusiv in domeniul circulatiei pe drumurile publice din interiorul localitatilor. “Proiectul politiei locale este mai vechi. Aceasta se va diferentia de politia comunitara care este in prezent. Politia locala va avea, printre altele, competente in asigurarea ordinii publice la primarie”, a declarat Dobre.
4. In privinta patrimoniului, programul de guvernare propune ca terenurile si cladirile care sunt in prezent in administrarea statului sa treaca in proprietatea comunelor, oraselor sau municipiilor.
5. La capitolul descentralizarea financiara, programul de guvernare al social-democratilor si liberal-democratilor, prevede includerea in legile anuale ale bugetului a unor anexe cu estimarile pe 4 ani a sumelor care vor fi alocate bugetelor locale. In acest fel, proiectele pe care autoritatile locale le vor dezvolta vor avea garantia implementarii.
6. Documentul mai presupune crearea unui Fond unic national de dezvoltare (finantat de stat) pentru coordonarea programelor de investitii de infrastructura publica locala. Acest fond va fi folosit pentru a suplimenta proiectele care sunt finantate de fondurile europene.
7. Documentul prevede cresterea autonomiei unitatilor teritorial-administrative prin acordarea dreptului acestora de a modifica nivelul impozitelor si taxelor locale in functie de necesitatile locale si gradul de suportabilitate al populatiei.
8. Cota defalcata de 47% din impozitul pe venit local va fi alocata in functie de domiciliul fiscal al contribuabilului, nu al angajatorului ca in prezent. De asemenea, impozitul pe tranzactiile imobiliare si taxele judiciare de timbru nu va centralizat ca pana acum.
9. Mai mult, in privinta cresterii transparentei in administratie, programul de guvernare presupune implicarea cetatenilor si societatii civile in faza de conceptie, elaborare si implementare a politicilor publice, dar nu da mai multe detalii.
10. Documentul spune ca birocratia si costurile de functionare a sistemului administratiei publice vor fi reduse, iar accesul cetatenilor la informatiile publice de interes national va fi extins. De asemenea, administratia publica centrala si locala va fi informatizata.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO