ZF Esențial în business

VIDEO ZF ESENŢIAL ÎN BUSINESS. Ce modificări fiscale ne aşteaptă?

Autor: Ioana Matei

10.02.2020, 16:00 195

România e unul dintre statele membre care solicită plata TVA la momentul importului, iar acesta poate fi unul dintre motivele pentru care nu există un flux comercial foarte mare prin portul Constanţa, spre exemplu, sesizează Alexandru Comănescu, tax director la KPMG România într-o emisiune ZF Esenţial în business.  Prin urmare, în perioada următoare ar putea exista modificări fiscale în acest sens.

„Poate dacă s-ar aplica sistemul pe care îl folosesc alte state membre, ca TVA-ul să fie plătit prin decontul de TVA, prin acel mecanism de taxare inversă, poate această măsură va stimula şi dezvoltarea portului Constanţa, nu neapărat din perspectivă fiscală, cât şi din perspectivă comercială sau a altor beneficii pe care România le va avea în calitate de poartă de intrare pentru diferite bunuri care vin din afara Uniunii Europene”, a spus Alexandru Comănescu.

El a mai observat că modificări ar putea interveni în perioada următoare şi în ceea ce priveşte impozitul pe venit: „Se doreşte o plafonare a contribuţiilor sociale, la fel de discutată de mai mult timp”.

Era vorba despre o plafonare a contribuţiilor pentru salariile mari – o plafonare cu plata CAS şi CASS până la 5 salarii medii,  eliminată total din 2018. Limitarea era adresată tuturor persoanelor care aveau salariul peste acest nivel şi a funcţionat timp de doar o lună, în ianuarie 2018.

Potrivit lui Alexandru Comănescu, în prezent există o propunere din partea mediului de afaceri pentru a se reveni o plafonare. „Având în vedere că serviciile de care beneficiezi din partea sistemului public sunt aceleaşi, indiferent că plăteşti o contribuţie de 10.000 de lei sau de 1.000 de lei şi atunci poate pentru un pachet de bază de care beneficiezi din partea autorităţilor publice, ar trebui să fie şi contribuţia limitată. Până la urmă, situaţia bugetară a României va hotărî această bătălie.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO