ZF Esențial în business

VIDEO ZF Esenţial în business. Cezar Furtună, KPMG: „Volumul de muncă realizată de auditorii financiari pe sarcinile repetitive poate scădea cu până la 50% datorită automatizării”

Autor: Ioana Matei

22.07.2019, 16:00 188

Evoluţia tehnologiei are un rol important în modul în care se desfăşoară activitatea auditorilor financiari, iar procese de automatizare a sarcinilor repetitive ar putea reduce volumul de muncă realizată de angajaţi pe acest tip de activităţi cu până la 40%-50%, a observat Cezar Furtună, partener coordonator al diviziei de audit şi assurance a KPMG în România şi Moldova, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

„În primul rând, lucrând cu datele nu ai altă opţiune decât să foloseşti tehnologia, nu poţi procesa toate datele pe care le generează o companie şi să te asiguri că ai un audit cuprinzător fără să te foloseşti de tehnologie. În al doilea rând, există o nevoie din ce în ce mai mare de a fi eficient şi de a investi în tehnologie. În cadrul KPMG România am dezvoltat un centru denumit Audit Delivery Academy al cărui scop este acela de a automatiza sarcini care sunt repetitive", a spus Cezar Furtună.

Două exemple oferite de el în acest sens sunt automatizarea procedurii de confirmare şi scanarea facturilor, procese care au redus o mare parte din timpul alocat revizuirii documentaţiei.

Potrivit lui Cezar Furtună, prin aceste eficientizări, volumul de muncă pe sarcinile repetitive s-ar putea reduce cu 40-50%, eliberând astfel resurse pentru ariile în care valoarea adăugată adusă de factorul uman este importantă pentru desfăşurarea activităţii de audit, precum zonele de risc, evaluări şi raţionamente profesionale.

„Revizuirea unor facturi de către un junior - care în mod normal ar petrece 8 ore să facă acest lucru – poate fi realizată în jumătate de oră”, exemplifică partenerul KPMG.

Odată cu reducerea volumului de muncă pe sarcini repetitive prin introducerea automatizărilor, se ridică problema modificării rolului resurselor tinere, al juniorilor care ar fi desfăşurat aceste activităţi, sesizează Cezar Furtună.

Modelul de business promovat de KPMG în România, conform partenerului KPMG, a fost şi va rămâne unul de a creşte oameni, de a angaja cu precadere tineri şi a-i educa în cadrul companiei, schimbarea venind din zona competenţelor căutate, care în prezent nu mai vizează doar domeniul economic, ci sunt din ce în ce mai importante abilităţile si din alte domenii, cum ar fi de exemplu domeniul matematicii. „Avem nevoie să investim în oameni care să proceseze date, să lucreze în ceea ce noi numim Data Analytics, analiză de date, să înţeleagă ce e în spatele cifrelor, să vadă dincolo de detalii, pentru că în audit primim foarte multe informaţii şi e important să le distingem pe cele esenţiale.”

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO