ZF Live

Cât au românii în bitcoin? ”Sunt convins că românii au peste 1 mld. euro în bitcoin şi alte criptomonede la valoarea actuală de piaţă.” Cum se poate cumpăra bitcoin, cum se face transferul banilor înapoi în ţară şi cât trebuie să plăteşti impozit pe câştig. De ce băncile din România nu deschid conturi pentru criptomonede

Autor: Ramona Cornea

16.01.2021, 15:16 10710

♦ Bitcoin este un activ a cărui valoare va creşte faţă de euro şi dolar ♦ Cred că o mare parte dintre investitorii în aur vor trece la Bitcoin ♦ Bitcoin poate fi asemănat cu aurul, este cel mai bun mod de a îţi stoca valorile.

Investiţiile românilor în Bitcoin şi alte criptomonede a depăşit valoarea de 1 mld. euro, după cum estimează George Rotariu, CEO al Bitcoin Ro­mâ­nia, o companie care a creat o fran­ciză pentru ATM-uri cu criptomonede, şi fost jucător profesionist de poker. În prezent, nu există date oficiale cu privire la valoarea inves­ti­ţiilor pe care românii le-au făcut în criptomonede.

„Sunt convins că românii au peste 1 mld. euro în Bitcoin. Oamenii s-au informat, au şti­ut, au cunoştinţe tehnice deosebite, avem oa­meni care sunt capabili să înţeleagă astfel de teh­nologii şi potenţialul lor din viitor“, a decla­rat George Rotariu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Preţul criptomonedei Bitcoin a ajuns la peste 35.000 de dolari la începutul acestei luni, înregistrând o creştere de aproape 400% în 2020, evoluţie adusă de scăderea încrederii populaţiei în monedele tradiţionale şi de un plus de încredere venit din partea fondurilor de investiţii, după cum spune Rotariu.

„Bitcoinul a început să atragă foarte mult atenţia fondurilor de investiţii. Retailul şi foarte multe instituţii văd în Bitcoin o investiţie foarte bună şi o metodă foarte bună de a îşi ţine o parte din portofoliile lor de investiţii.“

Platformele de tranzacţionare de cripto­mo­nede nu pot opera conturi în băncile din Ro­mâ­nia după ce, în 2018, Banca Naţională a Româ­niei a catalogat monedele virtuale drept „active speculative, extrem de vo­latile si riscante“. Astfel, băncile lo­cale în­chid conturile companiilor şi persoa­nelor fizice care investesc în cripto­mo­ne­de. Rotariu a explicat procesul prin care românii pot investi într-o monedă virtuală.

„Pentru a cumpăra un Bitcoin, o persoană tranferă valoarea în euro de la băncile din Româ­nia în contul în euro al societăţii noastre dintr-o bancă din Uniunea Euro­pea­nă, noi îi pu­nem suma cu care şi-a alimentat contul, iar de acolo poate tranzacţiona, poate cum­păra Bitcoin sau alte mo­ne­de. Invers, persoana îşi vin­de Bitcoin pe euro şi apoi face retragerea de pe platformă în con­tul său şi noi transferăm eu­ro. Este o singură ban­că din România ce respin­ge acest transfer. Veniturile din cripto­monede se declară la ANAF la finalul anului“, a concluzionat CEO-ul Bitcoin România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO