ZF Live

Florian Libocor, economist şef al BRD: Mă aştept la o reducere a dobânzilor în acest an cu până la 1%

Autor: Cătălina Butan

25.04.2013, 15:06 467

În a doua parte a emisiunii ZF Live, de joi, 25 aprilie l-am avut ca invitat pe Florian Libocor, economist şef al BRD, cu care am analizat evoluţia principalilor indicatori macroeconomici din primul trimestru al acestui an.

În ceea ce priveşte dobânzile, Libocor estimează o reducere de până la 1%.

“Mă aştept la o reducere a dobânzilor în ansamblu lor cu nu mai mult de 1 punct procentual în acest an”, a spus el.

 

Alte declaraţii ale lui Florian Libocor la ZF Live:

 

►Estimăm investiţii străine directe de 2 miliarde de euro pentru 2013. Faptul că aceste investiţii vin, nu înseamnă că acest lucru se va vedea instant în ceea ce numim creştere economică. Acesta este un process mai amplu, un indicator mai sensibil.

►Ţinta estimată de curs pentru întregul an este intervalul 4,35-4,5. Pentru mijlocul anului, ţinând cont şi de efectul sezonier nu mă aştept să vedem vreun nivel foarte diferit de acest interval.

►În ultimele două trei luni, reducerea inflaţiei a fost peste aşteptările mele.

 

ZF: Vă aşteptaţi la o scădere a preţurilor alimentare, ca urmare a unei recolte bogate pentru acest an?

 

►Când o să trec la sectorul agricol, mă voi pronunţa. Deoarece investiţiile în acest sector şi nivelul de tehnologizare sunt precare, nu poţi să te bazezi decât pe divinitate. E o loterie.

►Mă aştept totuşi ca preţurile produselor agricole să nu mai genereze un fenomen atât de amplu negativ ca şi anul trecut asupra preţurilor.

 

ZF: Cum vor evolua dobânzile în 2013?

 

►Ar trebui să scadă ecartul dintre dobânzile pasive şi active. În al doilea rând, mă aştept la o reducere a dobânzilor în ansamblu lor cu nu mai mult de 1 punct procentual în acest an.

►Creditarea nu şi-a revenit în România însă nu este blocată sau îngheţată. Este bine că economisirea creşte. Elementul cheie al activităţii bancare e economisirea.

►Menţinem estimarea de creştere economică de 1,3% pentru 2013.

►Mă aştept la un plus pentru trimestrul al doilea, o creştere moderată.

 

ZF: A revenit încrederea în economie?

►Din punct de vedere al investitorilor străini, da. Un exemplu este Daimler. Din punct de vedere al percepţiei populaţiei, dacă privesc comportamentul ei, prin prisma solicitării de credite, cred că oamenii sunt încă reticenţi.

 

ZF: Care sunt previziunile pentru 2013?

►Sunt rezervat. Nu pot spune, după doar patru luni, dacă va fi bine sau rău. Ce e drept, este că dacă fac balanţa, partea pozitivă este în creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO