ZF Live

Video ZF Live. Traian Năstase, iSense Solutions: Clienţii nu mai sunt la fel de fideli brandurilor, acum au mai multe opţiuni şi sunt mai bine informaţi

Autor: Alexandra Marcu

08.03.2016, 00:05 273

Consumatorul digital este din ce în ce mai informat datorită faptului că foloseşte canale alternative de comunicare, petrece foarte mult timp pe telefonul mobil pentru a căuta informaţii despre anumite produse, de unde să le cumpere şi chiar poate influenţa şi persoanele din jurul lui. „Consumatorul modern se informează de pe bloguri, site-urile magazinelor online sau Facebook şi având în vedere faptul că el se schimbă rapid, apare necesitatea de a-l cunoaşte pentru a vedea cum acţionează şi dacă este influenţat de reclame“, a spus Traian Năstase, de la iSense Solutions, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

O mare parte din utilizatorii smartphone-urilor se informează direct de pe telefonul mobil. Aceştia pot discuta, comenta despre anumite branduri sau în legătură cu serviciile unei bănci. „Consumatorul este tot tim­pul conectat la internet, este infor­mat, împărtăşeşte poze, actualizează sta­tusuri pe Facebook, cere reco­mandări şi are puterea de a influenţa şi alţi consumatori“, a completat Tănase.

Consumatorul modern are mai puţin timp liber, este mereu în grabă, face cumpărături online, iar companiile fac eforturi ca să îl atragă de partea lor. „Clientul nu mai este la fel de fidel brandurilor cum era înainte pentru că acum are mai multe opţiuni şi este mai bine informat“, a punctat acesta.

Prin intermediul telefoanelor mobile oamenii pot avea acces la internet, pot intra pe diferite reţele sociale, trimite e-mailuri, publica foto­grafii sau posta statusuri. „Noi comuni­căm în orice context în care ne aflăm dato­rită smartphone-ului. Dacă sun­tem la o bancă, iar funcţionarul de acolo nu ne-a vorbit frumos, putem posta pe Facebook despre acest inci­dent.“ Rata de absorbţie a telefoa­nelor mobile este mai ridicată acum pentru că oamenii se folosesc de aceste dispozitive în mod frecvent.

În ceea ce priveşte rolul com­pa­niilor, acestea trebuie să comunice, să interacţioneze şi să activeze consu­matorii pentru că în piaţa dintre Ro­mâ­nia există foarte multe servicii din care aceştia pot alege. „Există multe bănci, însă acestea sunt puse în situaţia de a se diferenţia folosind o anumită strategie, iar pentru a face acest lucru ele trebuie să ştie care este publicul ţintă căruia i se adresează şi care sunt lucrurile pe care le apreciază consu­matorii respectivi.“

Oamenii intră pe Facebook pentru a-şi petrece timpul liber şi pentru a se distra, iar consumatorul modern e obişnuit să nu se mai plictisească, fapt pentru care retailerii trebuie să fie mereu diferiţi în faţa lui pentru a-l atrage.

Compania iSense Solutions şi-a început activitatea la mijlocului anului 2014 şi se ocupă cu furnizarea de servicii pe partea de studii de marke­ting pe zona de digital consumer. „Prin con­sumator modern ne referim la consu­matorul adaptat zilelor noastre, consu­matorul digitalizat, care se folo­seşte de anumite tehnologii“, a spus Traian Năstase, managing partner la iSense Solutions.

Compania are peste 50 de clienţi din mai multe domenii de acti­­vitate, precum telecom, retail, banking sau pharma. „Realizăm studii de piaţă prin care analizăm acest consumator modern, vedem trandurile, observăm ce face în mediul online şi cum se raportează la publicitate“, a completat el. iSense Solutions lucrează în momentul de faţă la implementarea unui nou concept care îi va ajuta să vadă cum influenţează publicitatea consumatorii.

În ceea ce priveşte viaţa de antreprenor, acesta spune că are mai puţin timp liber, dar studiază teme de interes, fapt care îi ajută să depăşească anumite provocări. „Facem lucrurile foarte rapid pentru că nu avem timp să aşteptăm doi sau trei ani ca să analizăm un trend. Ne uităm şi la trendurile din străinătate şi facem previziuni pentru România.“ Unul dintre trendurile pe care le-a observat Traian Năstase este maturialismul, care înseamnă că majoritatea consumatorilor încep să îşi cunoască drepturile, care ştiu că pot schimba lucruri, care este interesat de teme precum politică, business sau economie. În 2014, 26% dintre români erau interesaţi de literatură, teatru sau evenimente culturale în comparaţie cu acum, când procentul a crescut la peste 45%. „Lucrurile se schimbă rapid, accesul la informaţii generează dorinţa de a te eleva mai mult. Ştii că ai anumite drepturi şi că poţi schimba lucrurile din jurul tău.“

În ceea ce priveşte influencerii, aceştia au în jurul lor comunităţi mici sau mari, lumea îi ascultă, iar de multe ori aceştia pot recomanda şi anumite produse. „Recomandările celor din jurul nostru sunt printre cele mai importante pentru a lua o anumită decizie.“

Ce a mai spus Traian Năstase la ZF Live:

- Campaniile de succes au două trăsături: să cunoască publicul şi să aibă curaj să implementeze strategia dorită

- Recomandările din jurul nostru sunt printre cele mai importante pentru a lua o decizie

- 8 din 10 persoane schimbă canalul TV în timpul pauzelor publicitare

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO