♦ „Cu cât criza aceasta este mai mare, cu atât şi consumul este mai mare. Preţul la şampanie a crescut cu 20% anul acesta din cunoştinţele mele. Se beau vinurile de calitate, vinurile seci. Românul care acum 10 - 20 de ani prefera un demisec acum preferă vinurile seci, preferă să bea mai puţin şi mai de calitate.“
Calitatea vinului din România a crescut în ultimii ani, afirmă Liviu Popescu, coproprietar Fratelli şi cofondator al festivalului de vin RO-Wine.
„Există o tendinţă evidentă de îmbunătăţire a calităţii vinului. Observăm o creştere evidentă a calităţii vinului în România. (...) Se beau vinurile de calitate, se beau vinurile seci. Românul care acum 10 ani 20 de ani prefera un demisec acum preferă vinurile seci, preferă să bea mai puţin şi mai de calitate, este mai deschis către gusturi noi“, a declarat Liviu Popescu în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Preţul vinului şi cel au şampaniei au crescut cu 15% - 20%, însă consumul nu a scăzut, mai spune el. „Este costul sticlei, curentul, utilităţile, transportul. Preţul la şampanie a crescut cu 20% anul acesta din cunoştinţele mele. Cu cât criza aceasta este mai mare, cu atât şi consumul este mai mare. (...) Vinurile albe şi roşii cresc şi ele toate, dar la şampania premium este foarte dificil să le găseşti, nu mai contează preţul. Este o creştere mondială la produsele premium, nu numai la şampanii, ci şi la alcool premium.“