ZF Live

ZF Live. Peter de Boer, DN Agrar, companie listată la BVB: Acum producem 160.000 de litri de lapte pe zi. Ne aşteptăm ca în doi ani să producem 300.000 de litri zilnic. Marius Gavrea, ING Bank: Suntem foarte entuziaşti să finanţăm acest sector

Europa de Est are o oportunitate uriaşă să devină principalul furnizor de lapte pentru restul Europei

Autor: Tibi Oprea

09.10.2023, 07:20 738

Productivitatea în România este de circa 3,5 tone pe an pe cap de vacă, comparativ cu Polonia, unde este de circa 6,5 tone, şi cu Ungaria, unde este de 8,4 tone pe vacă În acelaşi timp, România are mult teren arabil, densitatea animalelor fiind de 15 vaci pe hectar, comparativ cu 46 de vaci în Polonia şi mai mult de 200 în Olanda.

Din 2015 consumul de lapte în România a crescut cu aproxi­mativ 10%, dar pro­ducţia are un trend descres­că­tor, de la circa 4 milioane de tone de litri în 2015 la aproximativ 3,6 milioane de tone în 2022. Acest lucru s-a întâmplat din cauza scăderii numărului de vaci. La nivel mondial este preconizată în continuare o creştere a consumului de lapte, iar Europa de Est şi România ar putea beneficia de acest trend. Avem nevoie de ferme mai mari, consideră cel mai mare producător de lapte din România.

„În Olanda, ţara mea de baştină, dar şi în Germania, Franţa şi Danemarca, care sunt cei mai mari exportatori de lapte din Europa, vom vedea în anii următori o reducere a producţiei de lapte, deci mai puţin export. Europa de Est are o oportunitate uriaşă să devină principalul furnizor pentru restul Europei. Este mult teren unde populaţia are o densitate mică, deci există multe oportunităţi“, a spus Peter de Boer, membru CA şi IR manager al DN Agrar, în emisiunea de business ZF Live.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO