ZF News

Andrei Pitiş a fost declarat antreprenorul lunii februarie de către ambasada SUA

Andrei Pitiş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Investitorilor în Software. Fotograf: Silviu Matei

Andrei Pitiş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Investitorilor în Software. Fotograf: Silviu Matei

Autor: Sorin Pâslaru

26.02.2015, 00:04 2089

Antreprenorul Andrei Pitiş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, care a condus şi fondat de-a lungul timpului mai multe afaceri în IT&C, iar acum lucrează la lansarea unui smartwatch, a fost declarat antreprenorul lunii februarie de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

Ambasada SUA a început în 2015 să premieze în fiecare lună câte un antreprenor român într-un program care are ca obiectiv dezvoltarea clasei antreprenoriale locale şi scoaterea la suprafaţă a oamenilor de afaceri care creează locuri de muncă.

„Am demarat acest program pentru că este nevoie de celebrarea spiritelor antreprenoriale, a oamenilor care prin eforturile şi energia lor creează locuri de muncă şi de fapt viitorul acestei ţări. Avem informaţii despre antreprenori de la Camerele de Comerţ şi din comunităţile de business. Pentru luna februarie au fost luaţi în calcul circa 10 candidaţi. Ne adresăm în primul rând întreprinderilor mici şi mijlocii, care creează cele mai multe locuri de muncă în orice economie“, a spus miercuri seara la sediul Romanian - American Foundation, unde a avut loc festivitatea de premiere, Dean Thomp­son, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Andrei Pitiş a fost director al unei mari companii de IT în anii ’90, Ixia, iar apoi a devenit antreprenor. Una dintre ultimele sale investiţii a fost aplicaţia de administrare online a comenzilor de taxi Clever Taxi.

Pitiş lucrează acum la un smartwatch, împreună cu alţi parteneri de afaceri. „Vom lansa ceasul la târgul de la Basel pe 14 martie. Ceea ce ne diferenţiază de alte smartwatch-uri este faptul că acest ceas «va cumpăra» timp pentru utilizatori şi nu îl va consuma. Nu este de fapt încă un device cu care să te joci, ci un ceas care va avea disponibile informaţiile de bază de care ai nevoie“, a spus Pitiş.

Pitiş spune că România a ajuns astăzi în situaţia de a avea nevoie să importe „antreprenori“ în IT&C pentru a pune la lucru talentele tehnice locale.

În ianuarie ambasada SUA l-a premiat pe Lucian Neacşu, proprietarul producătorului de vinuri Senator Wine, care a ajuns să exporte 30% din cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO