ZF News

NATO mobilizează avioane de supraveghere în România, pentru a monitoriza activitatea Rusiei

NATO mobilizează avioane de supraveghere în România,...

Autor: Daniel Belu

17.01.2023, 15:51 200

Avioanele de supraveghere ale NATO urmează să sosească marţi în România pentru a consolida flancul estic al alianţei militare şi pentru a ajuta la monitorizarea activităţii militare ruseşti, conform Reuters.

NATO a anunţat săptămâna trecută că va desfăşura avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) la Bucureşti, unde vor începe zboruri de recunoaştere numai deasupra teritoriului NATO.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, NATO şi-a sporit prezenţa aeriană în Europa de Est şi în ţările baltice.

Aeronavele care se desfăşoară în România fac parte dintr-o flotă de 14 avioane de supraveghere NATO, cu baza în Germania. Aproximativ 180 de militari vor fi desfăşuraţi în sprijinul avioanelor.

“În timp ce războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să existe nici-o îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, într-o declaraţie din 12 ianuarie.

“AWACS-urile noastre pot detecta avioanele la sute de kilometri distanţă, ceea ce le face să fie o elemente cheie pentru postura de descurajare şi apărare a NATO."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO