• Leu / EUR4.7509
  • Leu / GBP5.5172
  • Leu / USD4.1988
ZF News

(P) RoSEFF, aliatul fermierilor români

Autor: Publicitate

11 nov 2014 472

“Utilajele pe care le-am achiziţionat într-un interval de timp scurt m-au scos din impas anul acesta, un an cu umiditate mare ce ar fi putut afecta recolta” rezumă Constantin Bazon, administratorul fermelor Agricola Prod şi Atractiv din judeţul Vrancea, sunt beneficiile pe care le-a observat în urma finanţării obţinute prin intermediul BRD Groupe Société Générale în cadrul programul RoSEFF- Facilitate de Finanţare a Energiei Durabile pentru IMM din România.

Programul RoSEFF finanţat de Uniunea Europeană (UE) prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) reprezintă o formă de sprijin pentru companiile care îşi propun reducerea consumului de energie şi eficientizarea producţiei. Datorită programului, companiile pot accesa împrumuturi de până la un milion de euro prin BRD, beneficiind de consultanţă tehnică gratuită  din partea Tractebel Engineering şi granturi europene de până la 15% din valoarea creditului acordat.

Pentru agricultorii români, reprezintă o oportunitate de creştere a competitivităţii prin achiziţionarea de utilaje performante într-un interval de timp scurt, aspect relevat de cele două firme administrate de Constantin Bazon în Goleşti, judeţul Vrancea. Antreprenorul a înfiinţat prima fermă, Agricola Prod, în anul 1994, iar a doua, în 2007, axându-se pe producţia de grâu, orz, rapiţă, porumb, floarea soarelui şi pe vânzarea acesteia către traderii ce activează pe această piaţă. În prezent, cultivă 3.000 de hectare şi a ajuns anul trecut la venituri cumulate de circa trei milioane de euro, cu o marjă de profit de 14-15%.

Dificultăţile cele mai mari ale fermierilor din România sunt generate de scăderea mare a preţurilor la cereale din ultimii doi ani şi de concurenţa  firmelor străine ce reuşesc să aibă preţuri mai bune pe seama subvenţiilor mai mari comparativ cu cele de pe piaţa autohtonă, potrivit lui Bazon. Creşterea competitivităţii prin modernizarea echipamentelor din dotare a reprezentat de la început o prioritate pentru fermier. Dacă în primii ani de activitate nu avea maşini şi utilaje, motiv pentru care le închiria de la societăţile de mecanizare existente, fostele "Agromec-uri", pentru a lucra terenul, odată cu primele profituri a reinvestit banii în dotarea fermei: tractoare, combine, maşini de erbicidat, pluguri, staţii de condiţionat şi tratat seminţe şi un spaţiu de depozitare de 10.000 de tone. Scăderea mare a marjelor de profit din ultimii doi ani şi dificultatea cu care se accesează finanţările în domeniu l-au determinat însă să fie mai precaut în ultimul timp în ce priveşte investiţiile.

În acest context, programul RoSEFF a venit la momentul potrivit. După ce a aflat despre program de la reprezentanţii BRD, Constantin Bazon a reuşit să cumpere două utilaje noi de care avea nevoie într-un interval de timp foarte scurt, de câteva săptămâni. La finalizarea investiţiei a primit un grant de aproximativ 74.000 de euro din cei 491.000 de euro finanţaţi de BRD prin RoSEFF. A reuşit astfel să cumpere în aproximativ o lună o combină modernă şi o instalaţie performantă de tratat culturile, fără de care culturile sale ar fi fost afectate de intemperiile vremii de anul acesta. Constantin Bazon apreciază consultanţa tehnică gratuită primită în cadrul programului RoSEFF şi faptul că s-a derulat mult mai repede decât prin alte surse de finanţare specifice domeniului în care activează. ”Mă gândesc să fac un alt proiect, dar mai aştept stabilizarea preţurilor, spune fermierul, care nu ar ezita să folosească din nou acest program, pe care îl recomandă şi celorlalţi fermieri.

 

 

 

 

 

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7509
Diferență: -0,103
Ieri: 4.7558
Azi: 4.1988
Diferență: 0,5508
Ieri: 4.1758
Azi: 5.5172
Diferență: 0,5926
Ieri: 5.4847
Azi: 4.2187
Diferență: 0,4189
Ieri: 4.2011