ZF News

Relatarea bătăliei globale a cipurilor a câştigat premiul oferit de Financial Times pentru cea mai bună carte a anului

Relatarea bătăliei globale a cipurilor a câştigat...
17.12.2022, 08:29 580

Chris Miller a câştigat premiul “Financial Times Business Book of the Year Award” pentru “Chip War” (Războiul cipurilor), relatarea sa importantă şi oportună despre bătălia globală pentru supremaţia semiconductorilor, într-una dintre cele mai strânse competiţii de când a început acordarea premiului, în 2005, conform Financial Times.

Miller a primit premiul de 30.000 de lire sterline, acordat cărţii de afaceri “cea mai convingătoare şi mai plăcută” a anului, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Londra pe 5 decembrie.

Discuţia juriului cu privire la lista scurtă de şase titluri s-a încheiat cu o luptă strânsă între “Chip War” şi “The Power Law”, o istorie a industriei de capital de risc scrisă de Sebastian Mallaby, un câştigător anterior al premiului.

Roula Khalaf, redactor-şef al FT şi preşedinte al juriului, a descris “Chip War” ca fiind una dintre cele mai importante cărţi pe care le-a citit anul acesta. “Lupta pentru semiconductori şi căutarea rezilienţei lanţului de aprovizionare se numără printre cele mai mari poveşti economice şi de afaceri ale timpului nostru şi vor fi pentru o mare parte din viitorul apropiat”, a spus ea.

Miller, profesor asociat de istorie internaţională la Şcoala de Drept şi Diplomaţie Fletcher a Universităţii Tufts, explică în carte modul în care producătorii au ajuns să depindă de aprovizionarea cu cipuri avansate de la câteva companii, printre care Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cu sediul în punctul fierbinte geopolitic de lângă China continentală.

Recentele tensiuni globale şi dificultăţile recente ale lanţului de aprovizionare, exacerbate de pandemia de coronavirus, nu au făcut decât să sublinieze această dependenţă şi oportunitatea analizei lui Miller, a declarat juriul premiului.

În cadrul aceleiaşi ceremonii de premiere, Âriel de Fauconberg a primit premiul “Bracken Bower” în valoare de 15.000 de lire sterline pentru cartea sa, “Before the Dawn”, despre activitatea de pionierat a antreprenorilor din domeniul tehnologiei climatice.

Autorii altor cinci titluri preselecţionate pentru premiul principal au primit câte 10.000 de lire sterline. Ceilalţi finalişti au fost: “Dead in the Water”, de Matthew Campbell şi Kit Chellel, despre ramificaţiile unui atac aparent asupra unui petrolier; “Influence Empire”, cartea lui Lulu Chen despre Tencent, compania chineză de tehnologie; “The Rise and Fall of the Neoliberal Order”, de Gary Gerstle, despre consecinţele pieţelor libere neîngrădite; “The Power Law”, de Mallaby şi “Disorder”, analiza geopoliticii energetice a lui Helen Thompson.

Investigaţia lui Nicole Perlroth despre cursa înarmării cu arme cibernetice, “This Is How They Tell Me the World Ends”, a fost câştigătoarea de anul trecut a premiului.

Ceilalţi membri ai juriului premiului 2022 au fost: Mimi Alemayehou, vicepreşedinte senior pentru parteneriate public-private în cadrul grupului umanitar şi de dezvoltare al Mastercard; Mitchell Baker, director executiv, Mozilla Corporation; Mohamed El-Erian, preşedinte, Queens' College, Cambridge, şi consilier al Allianz şi Gramercy; James Kondo, preşedinte, International House of Japan; Randall Kroszner, profesor de economie şi decan adjunct pentru programe executive la Booth School of Business a Universităţii din Chicago; Shriti Vadera, preşedinte, Prudential şi Royal Shakespeare Company, şi Herminia Ibarra, profesor de comportament organizaţional, London Business School.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO