ZF Transilvania

Agentul electoral Epifanie

04.11.2004, 00:00 13



In Romania exista doua institutii care beneficiaza de increderea unei populatii conservatoare, Armata si Biserica. Amandoua sunt in mod sistematic utilizate ca surse de credibilitate de catre politicienii nostri. Pe de o parte partidele si guvernele de la noi sunt populate tot mai mult de generali sau fosti generali, iar sfera economica este infestata de directori care provin din randurile ierarhiei militare. Pe de alta parte, implicarea bisericii in viata politica are o istorie nu dintre cele mai fericite si, cu toate ca traditia implicarii patriarhilor in gestionarea problemelor tarii incepe cu Miron Cristea, separarea dintre biserica si statul roman nu a fost mereu atat de transanta. La noi chiar si liber-cugetatorii cunosc importanta asocierii cu inaltele fete bisericesti si stiu prea bine insemnatatea unei cruci bine plasate. Desi exista interdictia asupra clerului de a face politica, de-a lungul timpului mai multi preoti au ales "cariera" politica in defavoarea celei eclesiastice, devenind reprezentantii puterii pe pamant, in detrimentul celei ceresti. In plina batalie electorala, candidatii PSD/PUR Vrancea si-au facut timp pentru a participat la sfintirea unor icoane. Alaturi de viitorii parlamentari au fost prezenti ministri secretari de stat si, impreuna cu preasfintitul Episcop Epifanie, au asistat la slujba religioasa. Participarea la evenimentele religioase constituie o excelenta sursa de atentie din partea alegatorilor si confera "participantilor" o aura pozitiva. De altfel, in campania din 2000 practica asezarii unor icoane pe spatele fluturasilor electorale a consfintit legatura nenaturala intre politica si credinta. Epifania - dezvaluirea credintei - s-a transformat intr-un obicei electoral.



In plus, preocuparea pentru "cele sfinte" a ajuns sinonima cu comportamentul responsabil din punct de vedere social al candidatilor. Unul dintre prezindentiabilii cu ifose crestin-democrate a debutat in politica sub mitul "ctitoririi", facand donatii de zeci de mii de dolari diverselor lacasuri de cult. Daca Gigi Becali se poate crede pe banii lui orice doreste, la Dorohoi Razvan Theodorescu, ministru in functie, a promis din bani publici 100 de miliarde de lei, in transe de cate 50 de miliarde si a afirmat ca anul viitor urmeaza sa fie finalizate lucrarile de reabilitare a muzeului "George Enescu" si a bisericii "Sfantul Nicolae" din Dorohoi, "ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare". In judetul Cluj, un alt candidat, deputatul PRM Cluj Dan Brudascu, si-a afirmat "hotararea" de a ajuta executarea unor lucrari de reparatii si intretinere la obiective nationale de patrimoniu de pe raza judetului Cluj, printre care bisericuta de lemn construita de Horea, aflata in prezent la Cluj-Napoca sau biserica de la Lujerdiu, ctitorie a domnitorului Mihai Viteazul. "Ctitorii" acestia moderni utilizeaza predispozitia pozitiva a concetatenilor lor pentru religie cu intentia clara de a transforma sentimentele religioase in instrumente electorale.



Grav este atunci cand religia este utilizata in componenta sa negativa, fiind utilizata pentru diabolizarea contracandidatilor. Octav Cosmanca a depasit orice imaginatie mitico-religioasa si orice limita a planificarii campaniei negative declarandu-l pe Traian Basescu nici mai mult nici mai putin decat "Satana pe pamant". Acesta nu ar avea "frica de Dumnezeu" si ar avea o atitudine de "Antichrist" pentru ca si-a afirmat anumite pareri despre sexualitatea concetatenilor sai. In acest context, Bartolomeu, episcopul de Cluj, a trimis o scrisoare revoltata Patriarhului care, in debutul campaniei electorale, a luat o "sfanta pozitie" fata de aceeasi atitudine libertina lui Traian Basescu fata de homosexuali, lesbiene si prostitutie. "Indignarea" patriarhului Teoctist a dovedit o data in plus daca era nevoie ca biserica ortodoxa reprezinta un instrument de presiune politica. Dupa ce Pimen al Sucevei s-a transformat ca prin minune din dusmanul neimblanzit al puterii "neo-comuniste" in aparatorul vajnic al celor care i-au retrocedat padurile eparhiei, "frateasca consternare si respectuosul protest" al lui Anania arata ca in Romania inca nu s-a produs despartirea atat de importanta intre Biserica si Stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO