ZF Transilvania

Astra Vagoane Călători, în cărţi pentru câştigarea licitaţiei organizate de primăria Arad în vederea achiziţionării de tramvaie noi

Astra Vagoane Călători, în cărţi pentru câştigarea...

Autor: Laurentiu Cotu

14.02.2019, 19:14 835

Primăria Arad a anunţat că perioada de depunere a ofertelor la licitaţia organizată de municipalitate în vederea achiziţionării a 28 de tramvaie noi, proiect finanţat prin fonduri europene de peste 57 mil. euro, etapa I, s-a încheiet, fiind depusă o singură ofertă de către compania Astra Vagoane Călători, controlată de industriaşul Valer Blidar.

’’S-a încheiat perioada de depunere a ofertelor la licitaţia organizată de primăria Arad în vederea achiziţionării a 28 de tramvaie noi. În prima etapă ne propunem să înnoim parcul Companiei de Transport Public cu 10 tramvaie, existând posibilitatea de extindere a contractului la 28 de garnituri noi. Ofertele primite parcurg etapa de evaluare tehnică şi financiară, şi sperăm ca în scurtă vreme să aflăm numele companiei care va furniza municipiului noile tramvaie. Investiţia va fi realizată din fonduri europene’’, a transmis Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

Primăria Arad a accesat un proiect european de peste 57 mil. euro, finanţat prin programul Operaţional Regional 2014-2020 pe o perioadă de patru ani de zile, pentru achiziţionarea a 28 de tramvaie noi. Municipalitatea are în vedere şi reabilitarea tramvaielor vechi din actualul parc circulant al Companiei de Transport Public Arad.

În prima parte a anului trecut mai multe oraşe din ţară au lansat licitaţii pentru achiziţia de tramvaie noi. În mai anul trecut, pri­măria Galaţi a lansat licitaţia pentru achi­ziţia a 18 tramvaie noi, un contract cu o va­loare de 100 milioane de lei (circa 22 mil. euro), bani din bugetul local dar şi din fonduri europene. La Oradea s-a organizat licitaţie pentru achiziţia de 20 de tramvaie noi, iar la Cluj-Napoca a fost organizată licitaţia pentru achiziţia a 22 de tramvaie, un contract estimat la 190 mil. lei, durata fiind de patru ani. Astra Vagoane Călători a fost ofertant unic la cele trei licitaţii. Anul trecut, în fabrica de la Arad s-au produs vagoane pentru Cehia, cu care compania are un contract cu operatorul feroviar pentru 73 de vagoane (zece livrate anul trecut).

Astra Vagoane Călători, unul din cei mai mari producători de material rulant de pe piaţa locală, desprinsă din fosta Întreprindere de Vagoane Arad, care a produs primele garnituri pentru metroul bucureştean, a avut afaceri de 41 de milioane de lei în 2017, potrivit ultimelor date oficiale de la mfinante.ro. Pe lângă fabrica ce produce vagoane, omul de afaceri Valer Blidar mai deţine şi firmele Astra Vest, Sirv Titu, fabrica de marmu­ră Marmura Bucureşti şi com­pania Tristar Bucureşti.

laurenţiu.cotu@zf.ro     

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO