ZF Transilvania

Badiu: Am stopat constructia celui de-al doilea centru de business

Badiu: Am stopat constructia celui de-al doilea centru de business

Cel de-al doilea proiect al CBC Development trebuia sa fie dezvoltat dupa un concept similar cu Global Plaza I (foto), iar suprafata totala ar fi trebuit sa fie de aproximativ 15.400 de metri patrati

23.02.2009, 17:43 109

Dezvoltatorul imobiliar CBC Development a anuntat ca în prezent se lucreaza la finalizarea birourilor din cadrul proiectului Global Plaza I, demarat în 2007 în parcul industrial Tetarom I, valoarea totala a acestei investitii fiind de peste 25 mil. euro. Spatiile de birouri din centrul de afaceri Global Plaza I sunt închiriate în momentul de fata în proportie de 40%.

„Ne focusam în prezent pe finalizarea proiectului Global Plaza I si credem ca pana la finele lunii martie a acestui an birourile vor fi gata. In luna iulie vom finaliza constructia hotelului de patru stele inclus in proiectul Global Plaza din Tetarom I, astfel ca, începand din a doua jumatate a anului în curs, hotelul va functiona sub brandul Ramada. Din cauza crizei financiare din domeniul imobiliar, am stopat proiectul similar din parcul industrial Tetarom II, proiect pe care am dorit sa-l demaram înca de anul trecut’’, a declarat pentru ZF Transilvania Nicolae Badiu, unul dintre actionarii majoritari ai CBC Development.
Reprezentantii companiei CBC Development estimau anul trecut finalizarea proiectului Global Plaza I pentru luniile iulie-august 2008 si închirierea în totalitate a spatiilor de birouri, însa recesiunea globala a amanat finalizarea acestui proiect pentru 2009.
Tot pentru anul trecut, oficialii CBC Development anuntau demararea lucrarilor de constructie a proiectului Global Plaza II din parcul industrial Tetarom II. Valoarea proiectului Global Plaza II urma sa se ridice la 13 milioane de euro si avea ca termen de finalizare anul în curs. Reprezentantii dezvoltatorului imobiliar local spun ca nu vor renunta la acest proiect, tinand cont de facilitatile pe care le ofera prezenta concernului american Emerson în acesta zona.
Intentia companiei clujene a fost de a demara lucrarile la ambele proiecte înca din anul 2007, insa etapele de autorizare nu s-au desfasurat in ritmul prognozat, cel mai mare dintre cele doua proiecte fiind cel dezvoltat in Tetarom I.
Centrul de afaceri Global Plaza I include spatii de birouri, spatii de cazare destinate oamenilor de afaceri si spatii comerciale, avand o suprafata totala de 22.000 de metri patrati. Cel de-al doilea proiect Global Plaza trebuia sa fie dezvoltat dupa un concept similar, suprafata lui totala urmand sa fie de aproximativ 15.400 de metri patrati.
Potrivit conducerii companiei, finantarea proiectului din Parcul Industrial Tetarom I este asigurata in proportie de 15% din resurse proprii, restul sumei fiind obtinut din finantare bancara. Global Plaza I este compus din doua corpuri, primul dintre ele fiind alcatuit dintr-un subsol si patru niveluri, iar al doilea urmand sa fie compus din subsol si opt niveluri.
Centrul de business va avea patru destinatii principale, si anume va include un apartment-hotel cu o capacitate de 108 spatii de cazare si un restaurant de 500 de locuri, va exista, de asemenea, un centru de conferinte, spatii comerciale pe o suprafata de 1.560 de metri patrati, precum si o cladire de birouri de clasa A.
Ca destinatie secundara, proiectul va include spatii pentru destindere si intretinere, in aceasta sectiune urmand sa fie dezvoltate o pista de alergare, un teren de squash si un centru spa cu piscina, sauna si jacuzzi. Dezvoltatorii proiectului intentioneaza, de asemenea, sa ofere servicii financiar-bancare, spatii de depozitare, dar si servicii de transport, curierat, logistica si catering.
Conducerea CBC Development închiria anul trecut spatiile de birouri cu suma de 14-17 euro pentru un metru patrat. Pentru segmentul de cazare, dezvoltatorul imobiliar a declarat ca, odata cu finalizarea constructiei hotelului de patru stele inclus in proiectul Global Plaza din Tetarom I, acesta va fi afiliat in cadrul lantului Ramada.
Hotelul Ramada din Cluj va avea doua restaurante cu o capacitate de 500 de persoane, precum si o piscina. În momentul de fata, singurele unitati functionale sub brand Ramada sunt in Bucuresti si in Sibiu, proiectul din Transilvania fiind o investitie a omului de afaceri Ilie Carabulea.
Compania care reprezinta brandul Ramada pe piata romaneasca este Trend Hospitality, firma de consultanta si management in industria hoteliera. Reprezentantii Trend Hospitality anuntau în 2008 ca, in Romania, exista 14 proiecte Ramada in diferite stadii de finalizare, orasele vizate fiind Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta si Iasi.
Actionarii majoritari ai companiei sunt oamenii de afaceri Nicolae Badiu, care este, de asemenea, actionar in cadrul Arcada Group, si Valentin Nica, director general SVF Management. Compania CBC Development mai are în derulare un proiect imobiliar în valoare de aproximativ 100 mil. euro în localitatea Baciu, judetul Cluj. Constructia imobilelor din Baciu a fost demarata în 2007 si presupune realizarea a peste 2.000 de apartamente pe o suprafata totala de 140.000 de metri patrati. Un alt proiect anuntat anul trecut de conducerea CBC Development este constructia unei clinici medicale, investitie în valoare de 6 mil. euro.
Parcul industrial Tetarom I, unde CBC Development dezvolta proiectul Global Plaza I, are o suprafata de aproximativ 26,8 hectare, iar printre companiile care au concesionat teren aici se numara Siemens, Energobit, Endava, A&A Medical, Gericom sau Brinel. Proiectul Tetarom II a demarat in momentul in care concernul american Emerson si-a anuntat intentia de a investi pe piata locala.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO