ZF Transilvania

Ce se misca incet si se exporta foarte rapid? Raspunsul l-au descoperit fermierii banateni

09.11.2005, 17:58 52

In 2003, cand a inceput afacerea cu melci, firma timisoreana Alimenti Naturali avea o cifra de afaceri derizorie. Acum se pregateste sa vanda europenilor melci romanesti in valoare de 300.000 de euro. Inflorirea industriei melcilor vine pe fondul unui colaps generalizat al agriculturii traditionale romanesti. Pretul kilogramului de melci este fixat de bursa din Paris, iar investitorii locali isi extind activitatile cu o viteza care nu este caracteristica produsului comercializat.

Totul a inceput in toamna anului 2003 cand Dragoslav Giurgiev a hotarat sa intre in afacerea cu melci. Ca la orice inceput, lucrurile mergeau putin mai greu. "Erau zile cand veneam cu sotia la serviciu si nu intra nimeni la noi pe usa. Stateam de multe ori si ne jucam pe calculator", isi aminteste amuzat Dragoslav. Acum ar vrea sa mai aiba parte de o saptamana de liniste ca si atunci dar e, practic, imposibil...



Euromelci

In doar doi ani de activitate Alimenti Naturali, firma condusa de Giurgiev, a reusit un salt spectaculos. In 2003 a inceput colaborarea cu doi fermieri. Unul la Calan si celalalt la Sacalaz. Pe 2004 se prognoza atingerea targetului de 20 de ferme. S-au populat insa peste 90 de ferme cu melci. Anul acesta cresterea a fost si mai spectaculoasa - peste 200 de ferme sunt populate si

anca 250 asteptata sa primeasca melci. Practic, nu exista judet din Romania in care Alimenti Naturali sa nu aiba cel putin un reprezentant. "Avem acoperire maxima ca si telefonia mobila", spune, glumind, Giurgiev. In Timis sunt 32 de ferme iar in Arad 13.



Melcul de argint

Cu o expansiune socant de mare, Romania ocupa locul doi, dupa Italia, la productia de melci. Nu mai putin de 225 de hectare de teren autohton sunt sub cultura melcilor. Iar numarul simpaticelor moluste e in continua crestere in tara noastra. Meritul este mare masura al firmei Alimenti Naturali. De altfel, Institutul Italian de Helicocultura (de crestere a melcilor) a premiat firma timisoreana cu distinctia "melcul de argint". Romania este pe primele locuri (alaturi de Turcia si Serbia) si la exportul de melci culesi din natura. Dupa intrarea in UE aceasta activitate va fi sistata pentru legislatia europeana de mediu interzice culegerea melcilor din natura.



Avocatul melcilor...

Cristian Groza s-a apucat de cresterea melcilor la 23 de ani. A fost primul fermier de melci din Romania. Intre timp a absolvit si Facultatea de Drept a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad si a fost cooptat in echipa "Alimenti Naturali" pentru a tine cursuri gratuite viitorilor crescatori de melci. De ferma sa are grija un angajat iar el merge la sfarsitul saptamanii sa verifice lucrarile. In tomana aceasta va culege primele roade - peste doua tone de melci. Cultura care ii va aduce peste 12.000 de euro. E multumit si are deja pregatit proiectul pentru o noua ferma. Ne spune ca la melci se lucreaza, in medie, doua - trei ore pe zi.



Vanzari de 300.000 de euro

Potrivit lui Dragoslav Giurgiev pretul cel mai bun se obtine la melci in lunile octombrie, noiembrie si decembrie. Pretul este fixat de bursa din Paris. In restul anului pretul variaza intre trei si cinci euro/kg dar sunt luni cand poate scadea pana la un euro. Alimenti Naturali prognozeaza sa vanda anul acesta melci in valoare de 300.000 de euro. Bani care vor reveni fermierilor romani dupa ce se scad cheltuielile de transport si procentul celor de la Alimenti Naturali (cinci%). Cel mai mare venit se pare ca va fi obtinut de un albaiulian care va vinde aproximativ sase tone de melci (36.000 euro). El "cultiva" melci pe un teren cu o suprafata de un hectar.



Italia - pe primul loc

Activitatea de crestere a melcilor a aparut in urma cu 31 de ani in Italia. In primul an de activitate din 1.000 de fermieri mai mult de jumatate au renuntat. In momentul de fata in Italia sunt peste 5.000 de ferme de melci iar afacerea este una infloritoare. Institutul International de Helicocultura din Cherasco (Italia) controleaza 95% din productia mondiala de melci.



Delicatese

In tari ca si Italia, Statele Unite ale Americii sau Franta melcii sunt considerati delicatese. A ramas memorabila imaginea din filmul Pretty Woman cand Julia Roberts vrea sa infiga furculita in cochilia unui melc si acesta ii zboara din farfurie spectaculos. Oricum, o portie de melci costa la un restaurant european cam 30 de euro ( aprox. 1milion de lei). Giurgiev spune ca secretul prepararii melcilor consta in fierberea lor in apa fara sare, cu mirodenii, verdeturi. Apoi, daca sunt fripti este recomandat sa se faca operatiunea in unt, nu in ulei. Dupa ce melcii sunt fierti bine se pot prepara oricum: gulyas, cu maioneza (ca salata de vinete), ca si frigarui la gratar etc.



Topul consumatorilor

In ultimele decenii consumul de carne de melc a crescut, in timp ce in natura, numarul acestor moluste a scazut semnificativ din cauza poluarii si a ingasamintelor chimice. Oferta de carne de melc acopera doar 15% din cerere. Fiindca este foarte saraca in grasimi si bogata in proteine, carnea de melc constituie o delicatesa. O portie de 12 melci contine circa 80 de calorii. Intr-un top al consumatorilor de carne de melc, Franta se afla pe locul intai, urmata de Italia, SUA, Emiratele Arabe si Japonia.



O molusca oarecare

Desi pare o molusca oarecare, melcul este un animal complex, cu plamani, rinichi, ficat, stomac si inima cu 100 de batai pe minut. Maxilarul melcului are in jur de 25.000 de dinti minuscului, repartizati pe 150-200 de randuri. Melcul se deplaseaza cu 6-7 cm pe minut (4 metri pe ora). Melcul intra in hibernare atunci cand temperatura scade sub 10 grade Celsius. In ce priveste reproducerea, melcul e un hermafrodit: fiecare individ are organe sexuale atat feminine cat si masculine, insa nu se poate autoreproduce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO