ZF Transilvania

Companiile clujene de IT mizeaza pe dezvoltarea segmentului serviciilor

26.10.2008, 19:46 20

 

Grupul clujean de companii IT Brinel, furnizor de solutii IT&C, a anuntat ca anul viitor serviciile IT vor reprezenta peste 25% din totalul cifrei de afaceri. Pentru acest an Brinel estimeaza realizarea unei cifre de afaceri pe grup de 33 de mil. euro, în crestere cu 30% fata de anul 2007. Potrivit reprezentantilor Brinel segmentul serviciilor IT din Romania va creste în acest an cu 19% fata de anul 2007. In ceea ce priveste ritmul de crestere al pietei IT în 2008, acesta este încetinit fata de anul 2007, oficialii Brinel estimand pentru anul în curs o evolutie de 11% a pietei, fata de 16% anul trecut. Piata romaneasca de IT este estimata în prezent la aproximativ 1 miliard de euro. In comparatie cu Romania, în Austria piata de IT este estimata la 12-14 miliarde de euro.
"Segmentul serviciilor IT este în crestere în Romania si într-o piata în plina maturizare ne orientam spre a capitaliza oportunitatile aparute în aceasta zona. Ne propunem ca pentru acest an sa realizam peste 8 milioane de euro din servicii’’, a declarat pentru ZF Transilvania Marcel Borodi, presedintele Brinel.
In primele opt luni din acest an compania a realizat o cifra de afaceri de 19 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari de peste 35% fata de perioada similara de anul trecut, cand vanzarile grupului clujean Brinel au fost de 14 mil. euro. "Daca vorbim de produse, cu siguranta nevoia de comunicare si de conexiune online este tot mai des evidentiata. Inregistram o mai mare penetrare a utilizarii internetului, ceea ce înseamna si o cerere mai mare de solutii IT. Potrivit estimarilor noastre, în urmatorii ani majoritatea companiilor vor externaliza o parte a serviciilor interne IT, ajungandu-se probabil ca peste 30% din produsele IT sa fie vandute ca servicii’’, spune Marcel Borodi.
Potrivit reprezentantului companiei clujene, pentru Brinel anul precedent s-a caracterizat prin investitii în forta de munca, intrarea pe segmente noi de piata si achizitionarea firmei de software Promedia din Sibiu.
"Pentru acest an ne-am propus consolidarea pozitiei companiilor membre ale grupului Brinel pe piata si derularea unor investitii de aproximativ 2 mil. euro. Investitiile sunt directionate în achizitionarea unor companii de servicii si software în domeniul aplicatiilor si infrastructurii hardware’’, spune Marcel Borodi. Reprezentantii Brinel spun ca firma clujeana investeste în prezent în dezvoltarea echipei proprii de angajati prin programe de training.  
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, în cadrul industriei IT din Romania, judetul Cluj ocupa pozitia a doua din punctul de vedere al rezultatelor si investitiilor, interesul pentru aceasta regiune fiind mult prea mare în comparatie cu disponibilitatea de resurse calificate care sa permita cresterea acestui domeniu.
"Nu putem ignora în momentul de fata criza financiara care ameninta economiile la nivel global, consecintele acesteia începand sa se simta si la noi. Efectele crizei se fac resimtite la nivelul investitiilor straine preconizate în Romania, investitii care în mod evident au o influenta si asupra rezultatelor înregistrate de companiile autohtone’’, a afirmat Marcel Borodi.
In ceea ce priveste forta de munca pe IT, conducerea grupului clujean spune ca în momentul de fata exista un deficit acut de forta de munca în zona specialistilor cu experienta de minim 5 ani în tehnologii, arhitecti de solutii, dar si de oameni pe comercial cu experienta în vanzari, marketing sau achizitii.
"Atata timp cat Clujul ramane un pol important al industriei IT&C, cererea de forta de munca va creste constant. In plus, job-urile în domeniu devin tot mai diverse, îngloband competente tehnice generale sau foarte specifice’’, spune Marcel Borodi. Potrivit reprezentantilor Brinel, deficitul fortei de munca pe piata IT este influentat de factori precum cresterea business-urilor locale si de numarul si marimea noilor jucatori de pe piata.
"In prezent ne bazam pe o echipa de 150 de oameni si intentionam sa crestem pana la sfarsitul anului odata cu evolutia business-ului. In principiu recrutam personal cu prioritate în zona de hardware, telecomunicatii si comercial’’, spune presedintele Brinel.
EBS Romania, furnizor de solutii software integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning) cu sediul în Cluj-Napoca, a anuntat ca în prezent serviciile IT au o pondere de 34% din totalul cifrei de afaceri a companiei.
Conducerea companiei clujene estimeaza pentru anul în curs o cifra de afaceri de 5,6 mil. euro, în crestere cu 60% fata de anul 2007, profitul brut urmand sa ajunga la 1,4 mil. euro. In primele noua luni din acest an EBS Romania a realizat o cifra de afaceri de 4,18 mil. euro, în crestere cu 68% fata de perioada similara a anului trecut, în timp ce profitul companiei a fost de 1,12 mil. euro, în crestere cu 146% fata de primele trei trimestre din 2007.
"Intentionam ca pana la finele anului în curs aproximativ 2 milioane de euro din totalul cifrei de afaceri EBS Romania sa provina din serviciile IT, iar pentru anul viitor ne dorim sa crestem puternic volumul serviciilor în vanzarile noastre’’, a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, directorul general al companiei EBS Romania. Compania negociaza în prezent cu mai multe companii din domeniul automotive incheierea de parteneriate pentru furnizarea de servicii suport si mentenanta.
"Am înfiintat în acest an un joint-venture cu firma msg systems AG din Germania si vom construi împreuna un centru de dezvoltare software SAP, si am angajat primii 12 oameni. Luna viitoare vom demara discutiile pentru un joint-venture cu DaimlerChrysler Computing Services din Graz (Austria) si pregatim pentru luna noiembrie primul parteneriat în vederea intrarii pe piata de support SAP, împreuna cu Cirquent GmbH Germania, membra a grupului BMW’’, spune Daniel Metz.
Potrivit reprezentantilor EBS Romania, piata de servicii de tip BPO este în crestere constanta în ultimii ani de zile, iar piata locala ERP intra progresiv în faza de consolidare a jucatorilor, estimandu-se pentru acest an o crestere de 18-20% a pietei fata de anul 2007. "In prezent ne confruntam cu o avalansa de solicitari pentru proiecte si parteneriate noi, însa lipsa resurselor umane pe piata muncii este un impediment în dezvoltarea accelerata a firmelor care ofera servicii de outsourcing’’, spune Daniel Metz.
In prezent, la nivel de grup compania are 250 de angajati, iar necesarul de personal pana la finele anului în curs se ridica la aproximativ 30 de persoane. EBS Romania are sediul central la Cluj-Napoca si filiale deschise la Sibiu, Brasov si Arad.
Compania romano-germana iQuest Technologies, furnizor de solutii si consultanta IT, estimeaza ca pana la finele acestui an va realiza o cifra de afaceri de 10 mil. euro, cifra de afaceri urmand sa fie obtinuta în totalitate din serviciile IT. In 2007 compania a realizat vanzari totale de aproximativ 5,8 mil. euro.
"tinand cont de faptul ca în prezent cererea pentru serviciile IT furnizate de compania noastra partenerilor de afaceri atat interni, cat si externi este mai mare decat oferta, estimam ca în urmatorii trei ani vom ajunge la o cifra de afaceri totala de 19 milioane de euro. Ne bazam în aceste estimari si pe o piata romaneasca matura de IT, aspect care ne-a convins anul trecut sa furnizam servicii si pentru clientii din Romania’’, a declarat pentru ZF Transilvania Cornel Brody, director general iQuest Technologies.
Potrivit reprezentantului companiei iQuest Technologies în prezent pe piata IT exista o concurenta acerba venita din partea companiilor din India si China, companii care ajung de cele mai multe ori sa aiba zeci de mii de angajati.
"Companiile de IT din India si China au, pe langa o capacitate mare de productie, o mana ieftina de angajati si sustinerea statului în dezvoltarea activitatilor întreprinse de acestea. In momentul în care trebuie sa te lupti cu aceste companii, trebuie sa gasesti o nisa de piata care sa-ti asigure dezvoltarea afacerii’’, spune Cornel Brody.
Compania este furnizor de solutii IT pentru industria telecomunicatiilor, serviciilor financiare, tehnologiei informatiilor, sectorului media, industriei farmaceutice, serviciilor postale si bancare. Compania detine centre de dezvoltare software la Cluj-Napoca si Brasov, un centru de consultanta IT la Bucuresti si sediul central la Frankfurt am Main în Germania, iQuest avand în prezent 250 angajati în divizia IT.
Compania Endava din Cluj-Napoca, membra a grupului britanic Endava, specializata in furnizarea de servicii IT de business pentru aplicatii financiare, telecomunicatii, media si tehnologia IT, a anuntat ca în prezent 80% din cifra de afaceri a companiei o reprezinta serviciile IT, diferenta de 20% realizandu-se din vanzarea de produse software catre clientii din Romania.
Compania estimeaza ca va realiza pana la finele anului în curs o cifra de afaceri de 2,68 mil. euro, în crestere cu aproximativ 45% fata de anul 2007 cand vanzarile Endava din Romania au fost de 1,8 mil. euro.
"Economia din Romania a crescut, piata de solutii si servicii IT a evoluat, astfel ca firmele din domeniu au constientizat importanta infrastructurii IT si aloca bugete mai mari în acest sens. Furnizorii de servicii IT din Romania vor încerca evident sa fructifice aceasta oportunitate’’, a declarat pentru ZF Transilvania Marian V. Popa, managing director Endava Europa de Est. Compania Endava intentioneaza ca pana la finele anului 2010 sa ajunga la un numar cumulat de angajati pe Romania si Republica Moldova de peste 1.000 de salariati.
In prezent în cadrul celor doua sedii Endava din Cluj-Napoca lucreaza în total 142 de angajati, compania intentionand ca pana la finele anul 2009 numarul de salariati din Cluj sa ajunga la 250 de oameni. Compania Endava are sedii la Bucuresti, Iasi si doua centre la Cluj si intentioneaza ca pana la finele anului viitor sa-si extinda activitatea în Targu-Mures, Craiova sau Galati.
Oficialii Endava cred ca în momentul de fata Clujul este o locatie tot mai atractiva pentru companiile straine interesate de outsourcing în Romania, deoarece aceasta zona a beneficiat de o expunere internationala sporita ca urmare a investitiilor mari din ultimul an, respectiv pentru faptul ca exista aici profesionisti IT cu experienta anterioara relevanta.
Endava este furnizor de servicii si aplicatii IT de business pentru companii din domeniile servicii financiare, telecomunicatii, media si tehnologia IT.
 
 
 Ponderea serviciilor în cifra de afaceri a companiilor din IT:
  •  Grupul Brinel, cifra de afaceri 33 mil. euro, ponderea serviciilor 25%;
  • EBS, cifra de afaceri 5,6 mil. euro, ponderea serviciilor 34%;
  • iQuest, cifra de afaceri 10 mil. euro, ponderea serviciilor 100%;
  • Endava, cifra de afaceri 2,68 mil. euro, ponderea serviciilor 80%; 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO