ZF Transilvania

Companiile din constructii, automotive si exportatorii maresc rata somajului

Companiile din constructii, automotive si exportatorii maresc rata somajului

Pana la sfarsitul acestui an, numarul somerilor din judetul Cluj va depasi 23.000 de persoane

15.06.2009, 17:22 43

Conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj a anuntat ca rata somajului la nivelul judetului Cluj a ajuns in luna iunie la 4,7%, fata de 2,7% in aceeasi luna a anului trecut. Acum, in judetul Cluj sunt in total 16.000 de someri, iar pentru perioada imediat urmatoare AJOFM a anuntat alte 350 de disponibilizari. Potrivit AJOFM Cluj, antreprenorii din constructii vor renunta pana in luna octombrie a acestui an la 1.033 de angajati, astfel ca numarul somerilor va depasi 23.000 pana la sfarsitul anului.

 
Efectul crizei economice, disponibilizarile
„Daca facem o comparatie cu luna mai, cand rata somajului la nivelul judetului Cluj era de 4,5%, putem spune ca numarul somerilor in momentul de fata este in usoara stagnare. Cu toate acestea, companiile din domeniul constructiilor au anuntat disponibilizari si pentru urmatoarea perioada de timp. Disponibilizarile sunt efectul crizei economice, care afecteaza in mare masura si societatile comerciale din judetul Cluj, astfel ca unele dintre companiile care lucreaza pentru export si-au redus comenzile, deoarece colaboratorii acestora din strainatate reduc la randul lor contractele cu furnizorii’’, a declarat Daniel Don, director AJOFM Cluj.
Conform oficialilor AJOFM Cluj, cele mai afectate companii din judetul Cluj de criza financiara de la inceputul anului si pana in prezent sunt din industria textila, pielarie, celuloza, prelucrarea lemnului, productia industriala, lactate si produse alimentare, servicii si constructii, domeniul automotivelor.
 
Rata somajului va ajunge la 6,8%
„O parte din companiile afectate de criza financiara au fost nevoite sa-si disponibilizeze angajati sau chiar sa-si inchida fabricile. La finele anului trecut, la nivel de Cluj douazeci de societati si-au incetat activitatea. Dupa estimarile noastre, numarul somerilor din judetul Cluj va ajunge pana la finele anului in curs la peste 23.000 de oameni, iar rata somajului va creste pana la 6,8%’’, a spus Daniel Don. Potrivit reprezentantilor AJOFM Cluj, in acest an nu se va mai importa forta de munca din afara Uniunii Europene, unele domenii vor deveni mai mobile, in timp ce altele isi vor reduce din activitate.
Printre companiile clujene care au disponibilizat angajati in acest an se afla si producatorul de materiale de constructii Bega Minerale Industriale, care face parte din grupul Bega, controlat de oamenii de afaceri Marius si Emil Cristescu. In momentul de fata, numarul de angajati ai companiei clujene este de 320 de salariati, fata de 427 de oameni anul trecut.
„In ceea ce priveste situatia angajatilor companiei noastre, am recurs la redimensionarea structurii de personal prin externalizarea unor activitati, astfel ca in prezent dispunem de 320 de angajati. Conjunctura actuala are o influenta negativa asupra tuturor companiilor care isi desfasoara activitatea atat pe plan intern, cat si international, compania noastra fiind si ea afectata de aceasta criza financiara’’, a declarat pentru ZF Mihaly Terez, contabil-sef in cadrul companiei Bega Minerale Industriale.
Compania Sortilemn din Gherla, al cincilea jucator din industria locala a mobilei, dispunea anul trecut de 1.100 de angajati, insa din cauza crizei financiare numarul de salariati ai companiei clujene este in momentul de fata de 900 de persoane.
„Criza financiara globala afecteaza si compania noastra, astfel ca, pe langa diminuarea vanzarilor, incepand cu luna noiembrie a anului trecut am redus treptat un numar de 200 de angajati, o parte dintre acestia ajungand insa la varsta de pensionare’’, a declarat pentru ZF Transilvania Michael Brandhuber, manager general al companiei clujene.
Compania Sortilemn estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 29 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu aproximativ 20% fata de anul trecut. In 2008, firma clujeana a obtinut vanzari totale de 36 mil. euro, nivel similar cu cel inregistrat in 2007.
O alta companie care a efectuat disponibilizari de personal in acest an este Transilvania Constructii (COTR) din Cluj-Napoca, firma care desfasoara activitati in domeniul constructiilor civile si industriale. In perioada ianuarie-februarie a acestui an, compania clujeana a disponibilizat 180 de angajati. Numarul salariatilor Transilvania Constructii era in 2008 de 350 de angajati, iar in prezent compania mai dispune de 170 de oameni.
Conducerea companiei clujene estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de peste 11 mil. euro (46,62 mil. lei), ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 34% in euro si 20% in lei fata de anul trecut. Transilvania Constructii a incheiat exercitiul financiar din 2008 cu vanzari totale de peste 16,8 mil. euro (58,93 mil. lei).
Industria automotive este si ea afectata in mare masura de criza financiara, o parte dintre companiile locale care activeaza in acest domeniu de activitate efectuand pana in momentul de fata disponibilizari de personal.
Daca in 2008, concernul german Eckerle-Gruppe, care activeaza pe piata componentelor si subansamblelor auto, detinea in Romania 860 de salariati, 720 dintre acestia lucrand in cadrul companiilor Eckerle Automotive si Eckerle Industrie din Cluj-Napoca, in momentul de fata numarul angajatilor de la Cluj este de 360 de persoane.
La nivel national, rata somajului in luna mai a fost de 5,8%, fata de 5,7% in luna aprilie 2009 si 3,7% in aceeasi luna a anului 2008. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 526.803 persoane, din care 229.184 femei.
Cea mai mare rata a somajului s-a inregistrat in judetele Vaslui (12%), Mehedinti (10,3%), Teleorman si Alba (9,2%), Galati (8,9%), Dolj (8,7%), Hunedoara si Gorj (8,6%), Covasna (8,3%), Bacau si Ialomita (8,1%), Harghita (8,0%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO