ZF Transilvania

Criza financiara nu mai este doar pe hartie

Criza financiara nu mai este doar pe hartie

Somes Dej inchide in decembrie fabrica de celuloza si va concedia aproximativ 300 de angajati

03.11.2008, 19:43 135

Rata somajului in judetul Cluj ar putea sa ajunga in perioada urmatoare, de la 2,8% cat este in prezent, la peste 5%. Potrivit estimarilor facute de directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) din Cluj, Daniel Don, mai multe firme din judetul Cluj au anuntat disponibilizari, in total 2.000 de persoane fiind deja disponibilizate, urmand ca alti 2.000 de oameni sa intre in somaj pana la finele anului.

"Disponibilizarile sunt efectul crizei economice, care afecteaza si societatile comerciale din judetul Cluj. Unele dintre companii lucreaza pentru export si isi reduc comenzile, deoarece firmele din strainatate reduc contractele cu furnizorii'', a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Don, director AJOFM.
Printre companiile afectate se numara producatorii de materiale din hartie si carton. Fabrica de celuloza si hartie Somes Dej, parte a grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, a anuntat ca va inchide in luna decembrie fabrica de celuloza si ca va concedia aproximativ 300 de angajati care lucreaza in aceasta unitate.
"Vom opri activitatea fabricii de celuloza pana la jumatatea anului viitor. Vom relua business-ul doar in conditiile in care conjunctura pietei de hartie va deveni favorabila", a declarat pentru ZF Transilvania Adrian Itu, directorul general al companiei.
Potrivit reprezentantului companiei clujene, oprirea activitatii fabricii vine pe fondul ieftinirii pretului la celuloza, astfel ca pretul a scazut de la aproximativ 610 dolari pe tona de celuloza anul trecut, la 480 de dolari anul acesta, ceea ce ar fi generat pierderi foarte mari producatorului daca ar fi continuat activitatea.
In plus, cresterea costurilor cu energia si materia prima a fost alt motiv pentru care producatorul clujean a luat decizia inchiderii fabricii de celuloza. Productia de celuloza s-a ridicat anul trecut la circa 6.500 de tone, din care aproape jumatate era folosita de Somes Dej, iar restul era livrat pe piata locala si pe cea externa.
Bugetul de investitii anuntat pana in anul 2011, de 54 mil. euro, ramane insa in picioare, dar 80% din bani se duc catre fabrica de hartie care ramane operationala si care numara in jur de 400 de angajati.
Potrivit propriilor estimari, Somes Dej detine o cota de aproximativ 60-70% din piata de hartie autohtona, in acest moment compania fiind singurul producator autohton de celuloza fibra scurta sau lunga, albita si naturala si singurul producator de hartie de ambalaj.
Compania Rondocarton din judetul Cluj, producator de carton ondulat si parte a grupului austriac Rondo Ganahl, a anuntat ca in prezent au fost concediati 20 de angajati dintr-un efectiv de 183 de oameni care lucreaza la fabrica din Cluj.
"Cei 20 de oameni se afla in prezent in perioada de preaviz si dupa 20 de zile lucratoare vor primi cuantumul a trei salarii. Am luat aceasta masura din cauza faptului ca productia noastra din acest an va fi mai mica decat in anii 2006 si 2007'', a declarat pentru ZF Transilvania Claudia Mardan, directorul departamentului Resurse Umane in cadrul companiei Rondocarton.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, pana la finele anului in curs nu vor mai fi concediati alti oameni din cadrul companiei, insa daca criza financiara din prezent se va prelungi si in 2009, nu este exclusa posibilitatea disponibilizarii a inca 20 de persoane.
Conducerea companiei Rondocarton estima la inceputul anului o cifra de afaceri pentru 2008 de 34,3 milioane de euro (120,1 mil. lei), in crestere cu 5% fata de anul trecut. In 2007, producatorul clujean a realizat o cifra de afaceri de 32,7 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent.
Rondocarton a demarat anul trecut o investitie de aproximativ 38 de milioane de euro in construirea unei noi facilitati de productie la Targoviste. Noua fabrica va avea o capacitate maxima de productie de 60.000 de tone de carton anual, iar potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei, productia anuala realizata la fabrica din Cluj este de 30.000 de tone.
Firma clujeana detine o cota de piata estimata la 18%, iar principalii competitori ai Rondocarton sunt Romcarton, Dunapack si Ecopack. Compania exporta in tari ca Italia, Ungaria, Elvetia, Franta, Serbia si Republica Moldova, exportul reprezentand 30% din cifra de afaceri a companiei.
Rondocarton s-a infiintat in anul 1999 la Cluj-Napoca si are in prezent un numar total de 213 angajati la fabricile din Cluj si Targoviste. Firma austriaca Rondo Ganahl Aktiengesellschaft detine 92% din Rondocarton, restul titlurilor fiind in proprietatea mai multor persoane fizice din Romania si Austria.
Producatorii din domeniul hartiei care si-au contractat marfa cu cel putin un an in avans spun ca inca nu sunt afectati de efectele crizei financiare. Conducerea companiei OTK Print Ro, subsidiara a grupului ceh OTK, producator de ambalaje flexibile si etichete, a anuntat ca nu va concedia nici un angajat din cadrul companiei.
"Am marit numarul de ore de munca pentru angajatii nostri, pentru a putea realiza capacitatile de productie contractate. Nu simtim in prezent efectele crizei financiare mondiale datorita faptului ca productia noastra este contractata pe cel putin un an de zile. Intentionam chiar sa facem noi angajari si estimam ca aceasta criza financiara va dura cel mult pana in luna octombrie a anului viitor'', a declarat pentru ZF Transilvania Mircea Itu, director executiv al OTK Print Ro.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, lipsa de lichiditati si reducerea consumului de produse in prezent sunt principalele efecte ale crizei financiare mondiale. Piata de ambalaje flexibile si etichete trece in momentul de fata printr-un fenomen de restructurare, astfel ca producatorii mici din acest domeniu de activitate vor incepe treptat sa se retraga.
Compania OTK Print Ro a anuntat pentru urmatorii trei ani de zile un program de investitii in valoare de 5 milioane de euro in vederea extinderii fabricii de ambalaje si etichete de la Dej si achizitionarea unor masini de imprimat. Noua hala de productie va avea o suprafata totala de 1.500 mp, dintre care 1.000 mp spatiu de productie si 500 mp spatiu pentru depozitare.
"In momentul de fata, numarul de angajati OTK Print Ro este de 60 de persoane, insa odata cu finalizarea in anul 2011 a investitiei pentru extinderea fabricii de la Dej preconizam ca vom dispune de aproximativ 100 de angajati. Daca in prezent colaboram la export cu firme din Franta si Italia, in perioada urmatoare de timp intentionam sa producem si pentru diferite tari arabice'', a afirmat director executiv OTK Print Ro.
O alta companie care nu este afectata de criza financiara este producatorul de articole din hartie tissue (servetele sau prosoape din hartie, sub brandul Pufina), Pehart Tec din localitatea Petresti, judetul Alba. Compania Pehart Tec face parte incepand din anul 2005 din grupul de firme MG-Tec din Dej.
"Pana acum, afacerile companiei noastre nu au fost afectate de criza financiara din Romania, astfel ca nu am concediat nici un angajat si nici nu intentionam sa disponibilizam oameni in perioada urmatoare de timp. Estimez ca aceasta criza financiara va dura cel mult pana in primavara anului viitor'', a declarat pentru ZF Transilvania Vasile Ilies, directorul general al Pehart Tec.
Compania Pehart Tec a anuntat in acest an un program de investitii de 39 de milioane de euro, care urmeaza sa fie finalizat in urmatorii doi ani. Conducerea companiei estimeaza ca va realiza pana la finele anului in curs o cifra de afaceri de aproximativ 22,7 milioane de euro, in crestere cu 60% fata de anul trecut.
Compania Pehart Tec face parte incepand din anul 2005 din grupul de firme MG-Tec din Dej, care se numea anterior Metalicplas, dupa denumirea primei companii din grup. MG-Tec Grup detine in prezent 14 companii dintre care cele mai importante sunt: Metalicplas Impex, Metalicplas-Distribution, Pehart Tec, Samus Constructii, Izo Tec, Termo Tec, Terminvest, Tecar San, Expo Autotec Dej, Elit Media Advertising. Compania are un numar mediu de 272 de angajati.
 

 

 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO