ZF Transilvania

Dezvoltatorii imobiliari locali mizeaza pe o revenire a pietei constructiilor cel mai devreme in 2010 sau 2011

Dezvoltatorii imobiliari locali mizeaza pe o revenire a pietei constructiilor cel mai devreme in 2010 sau 2011
15.04.2009, 18:05 102

Dezvoltatorii mai multor proiecte rezidentiale anuntate pentru 2008 au anuntat ca, din cauza recesiunii economice, au amanat pentru anii urmatori demararea lucrarilor, in aceasta situatie aflandu-se si Cartierul Plaiuri, proiectul Scala Residence sau ansamblul rezidential Citadela.

Potrivit dezvoltatorilor imobiliari locali, cererea de spatii locative la Cluj este in continuare mare, fiind nevoie numai in acest an de aproximativ 70.000 de metri patrati de constructii noi. Cu toate acestea, lipsa de lichiditati si politicile bancare severe intarzie achizitiile de locuinte. Dezvoltatorii imobiliari mizeaza pe o revenire a pietei constructiilor in 2010-2011, perioada prielnica pentru demararea investitiilor anuntate anul trecut.
Omul de afaceri clujean Sorin Dan, proprietarul Transilvania Development, companie care administreaza hotelurile de patru si, respectiv, trei stele City Plaza si Central Plaza din Cluj-Napoca, spune ca a amanat demararea unei investitii in valoare de 200 mil. euro. Conform proiectelor initiale, constructia ansamblului rezidential „Plaiuri" trebuia sa inceapa anul acesta, dar, din cauza crizei financiare, proiectul a fost deplasat in 2011.
Conducerea companiei Transilvania Development intentiona sa demareze in primavara acestui an constructia unui ansamblu rezidential in cartierul Andrei Muresanu din Cluj, considerat cartierul „de lux" al municipiului.
„Am considerat ca nu mai este momentul potrivit pentru a demara o investitie de o asemenea amploare. Cererea pentru apartamente este tot mai mica, puterea de cumparare a oamenilor s-a redus cu mult fata de anul trecut, iar lipsa de lichiditati este un impediment pentru orice dezvoltator imobiliar. Cu toate ca am obtinut autorizatiile de constructie, consider oportun pentru demararea acestei investitii anul 2011, cand sper ca piata imobiliara sa-si reintre in drepturi’’, a declarat pentru ZF Transilvania Sorin Dan, proprietarul companiei Transilvania Development.
Ansamblul rezidential „Plaiuri" va fi dezvoltat pe o suprafata de aproximativ 80.000 de metri patrati si va avea in total 1.400 de apartamente. Conducerea companiei Transilvania Development estima anul trecut ca perioada de realizare a proiectului rezidential va fi de maxim cinci ani de zile din momentul demararii lucrarilor de constructie. Proiectul va fi realizat atat din surse proprii, cat si din imprumuturi bancare, reprezentantii Transilvania Development neexcluzand posibilitatea unei asocieri cu alti dezvoltatori imobiliari locali.
Conform omului de afaceri clujean, in realizarea cartierului va exista o anumita etapizare, ceea ce inseamna ca nu toate locuintele vor fi predate deodata, terenul necesar constructiei cartierului imobiliar „Plaiuri" fiind proprietate privata, iar in mare parte acesta este viabilizat.
Proiectul rezidential „Plaiuri" prevede realizarea a 30 de blocuri, majoritatea cu trei etaje, in total 1.400 de apartamente, cele mai multe unitati locative fiind cu una sau doua camere. Vor fi, totodata, construite aici si apartamente de trei si patru camere, parterul blocurilor urmand sa fie rezervat pentru spatii comerciale, gradinite si spatii sociale.
Conducerea companiei Transilvania Development (TD), firma care administreaza hotelurile de patru si, respectiv, trei stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 2,3 mil. euro, valoare similara cu cea realizata in 2008. Oficialii companiei prognozau la inceputul anului 2008 realizarea unei cifre de afaceri pentru anul trecut de peste 2,58 de milioane de euro.
Transilvania Development este detinuta de omul de afaceri clujean Sorin Dan, care mai administreaza afaceri in domeniul imobiliar si pe piata de capital. Sorin Dan mai detine in prezent o participatie de 60% din actiunile firmei Clever Media, companie care editeaza un cotidian local.
Conducerea STK Financial, compania care administreaza fondul inchis de investitii STK Financial (STK), listat la Bursa de Valori Bucuresti, a anuntat ca demararea lucrarilor de constructie a proiectului Scala Residence din cartierul clujean Buna Ziua, investitie estimata in 2008 la aproximativ 60 mil. euro, a fost amanata pentru a doua parte a anului in curs.
Dezvoltatorii proiectului din Buna Ziua preconizau anul trecut ca lucrarile de constructie a ansamblului Scala Residence vor fi demarate in 2008, iar intreaga constructie ar putea fi finalizata in maxim doi ani de zile de la demararea lucrarilor
„Credem ca lucrarile de constructie a ansamblului Scala Residence vor putea fi demarate in a doua parte a anului 2009, dar corelate cu evolutia pietei imobilare. Proiectul Scala se afla in momentul de fata in expectativa din cauza incertitudinilor pietei, dar si a posibilitatii ca preturile de constructie sa scada in lunile urmatoare pe fondul unei cereri mai reduse in sectorul rezidential. Urmarim sa diminuam costurile pentru a asigura o marja de profitabilitate rezonabila, in conditiile scaderii preturilor de vanzare ale apartamentelor’’, a declarat pentru ZF Transilvania Nicolae Pascu, presedintele companiei STK Financial, societate de administrare a investitiilor.
Ansamblul Scala Residence va cuprinde aproximativ 400 de apartamente si se va intinde pe o suprafata de 43.500 mp. Proiectul va dispune de 500 de locuri de parcare, un centru SPA, teren de sport, o gradinita si spatii comerciale.
„Daca anul trecut estimam valoarea acestei investitii la aproximativ 60 de milioane de euro, costul proiectului este in acest moment o incertitudine, pentru ca ne asteptam sa scada costul materialelor de constructie si costul general de constructie, iar o valoare mai exacta a investitiei o vom putea prognoza doar in urmatoarele luni’’, a spus Nicolae Pascu.
Conducerea companiei a obtinut anul trecut aprobarile privind Planul Urbanistic Zonal si de Detaliu al ansamblului Scala Residence. Pe langa apartamente, proiectul din Buna Ziua mai prevede si constructia unor spatii pentru birouri, sali de conferinte si a unui restaurant.
Potrivit reprezentantilor companiei STK Financial, in prezent pe piata imobiliara locala se vand destul de putine apartamente, indiferent de faza de executie in care se afla. Vanzarile in avans sunt tentante doar atunci cand exista tendinta de crestere a preturilor in piata, astfel ca in momentul de fata nu prea mai exista achizitii ale unitatilor locative in stadiul de proiect.
„Piata imobiliara locala are un potential urias, insa in prezent aceasta isi cauta nivelul de echilibru. Deficitul de spatiu locativ este foarte mare, iar locuintele actuale sunt in mare parte vechi si depasite din punct de vedere al confortului si al asigurarii unui standard minim de viata. Probabil in urmatoarea perioada de timp vom inregistra o evolutie favorabila a locuintelor noi, in detrimentul locuintele vechi care vor fi din ce in ce mai putin cautate’’, a afirmat Nicolae Pascu. Conform reprezentantilor companiei STK Financial, in prezent piata imobiliara locala este in „stand by’’ din cauza asteptarilor de diminuare a crizei financiare si a posibilitatii ca preturile sa scada.
„S-au construit in aceasta perioada de criza asteptari nerealiste legate de pretul locuintelor si probabil ca piata isi va reveni pe masura ce oamenii se vor convinge ca preturile nu vor mai scadea. Pe de alta parte, incertitudinea legata de locurile de munca ii face pe oameni sa fie mai precauti in momentul de fata si sa nu se mai angajeze la credite foarte scumpe’’, spune presedintele companiei STK Financial.
Potrivit reprezentantilor proiectului Scala Residence, cresterea dobanzilor si a cursului euro sunt alte motive pentru care cererea s-a redus in ultima vreme. Scaderea dobanzilor si temperarea devalorizarii leului vor fi, de asemenea, aspecte de luat in calcul si vor influenta revenirea cererii.
STK Financial, administratorul fondului inchis de investitii STK Emergent, a anuntat la inceputul anului trecut ca va orienta 20% din sumele atrase spre investitii imobiliare, considerate a avea cel mai important potential la acel moment. Investitiile urmau a fi realizate initial doar la Cluj si numai pe sectorul rezidential.
„Cel mai important factor pentru revenirea pietei imobiliare este reluarea creditarii, aspect care - credem noi - se va produce treptat si probabil va fi vizibil incepand din a doua parte a anului 2009. Criza financiara actioneaza in mod negativ asupra pietei si face ca satisfacerea necesarului actual de locuinte sa fie amanata, ceea ce inseamna ca vom avea la un moment dat o crestere brusca a cererilor, probabil spre finalul anului in curs, inceputul anului viitor. Anul viitor, oferta va fi insuficienta si vom vedea chiar cresteri de preturi si vanzari de apartamente cu plata in avans’’, spune Pascu.
Trustul CRE, companie de investitii si dezvoltari imobiliare, parte a Imotrust, a anuntat ca a renuntat momentan la demararea proiectului rezidential Citadela, estimat anul trecut la aproximativ 60 de milioane de euro. Cartierul Citadela, prevazut a fi construit in zona Manastur Sud, din Cluj-Napoca, aproape de viitoarea centura ocolitoare a orasului, este stopat in momentul de fata.
„Initial, am anuntat ca vom lansa acest proiect in toamna anului trecut, insa au aparut mai multe motive care ne-au facut sa amanam lansarea cartierului Citadela. Am insistat mai mult pe etapa de proiectare, pentru ca ne dorim realizarea unui cartier de lux. Totodata, anul trecut am demarat lucrarile pentru proiectul Bella Park Extindere, iar acest lucru ne-a determinat sa ne focalizam deocamdata mai mult pe acest proiect. Pe de alta parte, a mai aparut o problema, legata de lucrarile de infrastructura la centura de ocolire prin partea de sud a orasului, lucrari care au fost amanate, desi proiectul era o prioritate a autoritatilor in anul 2008. Toate aceste aspecte, alaturi de criza financiara globala au dus la amanarea proiectului Citadela’’, a declarat pentru ZF Transilvania Nagy Zoltan, directorul general al trustului CRE.
Conform proiectului, ansamblul rezidential Citadela trebuia sa cuprinda 36 de case individuale pe o suprafata totala de 6 hectare. Conducerea companiei estima anul trecut finalizarea acestui proiect in aproximativ trei ani de zile de la demararea lucrarilor.
Trustul CRE, care a realizat la Cluj pana in prezent proiectele imobiliare Dora Park si Bella Park in zona Buna Ziua, a hotarat construirea pe aceeasi arhitectura, pe o parcela vecina, o extindere a proiectului Bella Park. Investitia totala in proiectele Bella Park si Bella Park Extindere va ajunge la aproximativ 20 mil. euro.
„Este evident ca numarul celor interesati sa cumpere o unitate locativa nu se ridica la nivelul perioadelor similare din anii trecuti, insa cu toate acestea, criza prin care trece piata imobiliara incepe sa aduca o normalizare pentru haosul din anii trecuti’’, a spus Nagy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO