ZF Transilvania

Germanii de la ebm-papst vând divizia Industrial Drive Technology (IDT), care dezvoltă inclusiv soluţii pentru sistemele de transport fără şofer, către gigantul Siemens AG

Germanii de la ebm-papst vând divizia Industrial Drive...

Autor: Laurentiu Cotu

26.03.2024, 17:44 66

Grupul german ebm-papst a anunţat că vinde divizia Industrial Drive Technology (IDT), care dezvoltă, produce şi vinde soluţii pentru produse din punct de vedere tehnologic, cum ar fi soluţii de sisteme de acţionare compacte şi inteligente, inclusiv pentru sistemele de transport fără şofer, către Siemens AG, cu venituri globale de 77,8 mld. euro în anul fiscal 2023. Toţi angajaţii diviziei IDT vor fi preluaţi de Siemens, părţile convenind să nu dezvăluie preţul exact al tranzacţiei, potrivit unui comunicat de presă al ebm-papst. Tranzacţia va fi finalizată până la jumătatea anului 2025 şi este supusă aprobărilor de comerţ exterior şi de control al fuziunilor.

Cei aproximativ 650 de angajaţi ai diviziei IDT din St. Georgen, Lauf an der Pegnitz şi Oradea, România, vor fi preluaţi de Siemens odată ce tranzacţia va fi finalizată. Liniile de producţie pe care în prezent sunt încă fabricate motoare la fabrica din Hagenmoos din St. Georgen, vor fi relocate la Oradea, ceea ce înseamnă că fabrica din St. Georgen va produce în viitor doar componente de ventilatoare, potrivit comunicatului de presă transmis de ebm-papst.

ebm-papst îşi continuă activitatea în Oradea cu noi investiţii în industria Airtech, care va deveni o divizie de bază pentru companie. În acest sens au început discuţiile cu administraţia locală pentru achiziţionarea unui teren în parcul industrial, unde ebm papst intenţionează să-şi construiască propria clădire. De asemenea, compania colaborează cu administraţia judeţului pentru a dezvolta un hub R&D în Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor, care va fi inaugurat în curând.

’’În perioada următoare vom asigura transferul diviziei IDT către Siemens în cele mai bune condiţii. În paralel ne vom construi propria clădire unde vom dezvolta producţia din industria Airtech şi vom înfiinţa un centru de servicii suport pentru grup’’, a declarat Delia Ungur, directorul general al ebm papst Oradea, într-un comunicat de presă. Compania ebm-papst Automotive & Drives România, parte a grupului german ebm-papst, înfiinţată în urmă cu şapte ani la Oradea, a finalizat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 304,8 mil. lei (61,8 mil. euro), un profit net de peste 8,5 mil. lei (1,7 mil. euro) şi cu un număr mediu de 384 de angajaţi, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.

’’Vom folosi veniturile obţinute din vânzarea afacerii IDT pentru a extinde diviziile de tehnologie a aerului şi tehnologie de încălzire, pentru a consolida cele trei regiuni, Europa, Asia şi America şi pentru a investi în domenii viitoare, cum ar fi digitalizarea şi sustenabilitatea portofoliului nostru de produse. Acest lucru ne va permite să răspundem cererii pe termen lung a pieţei pentru soluţii eficiente din punct de vedere energetic, în special pe piaţa centrelor de date, ale camerelor de verificare contaminări şi ale pompelor de căldură’’, a declarat Klaus Geißdörfer, CEO al grupului ebm-papst.

Divizia Industrial Drive Technology a fost deja desprinsă ca divizie independentă la mijlocul anului 2022, pentru a se putea concentra pe nevoile specifice ale pieţei, independent de cerinţele din domeniul tehnologiei de ventilaţie şi încălzire.

’’Prin această achiziţie profităm de noi oportunităţi şi de potenţialul clienţilor pe piaţa în creştere rapidă a soluţiilor de acţionare inteligente, alimentate cu baterii, în domeniul intralogisticii şi al soluţiilor robotizate mobile’’, a declarat Cedrik Neike, membru al Consiliului de Administraţie al Siemens AG şi CEO al Digital Industries.

ebm-papst, o companie de familie înfiinţată în anul 1963, cu sediul central în Mulfingen, Baden-Württemberg, este lider mondial în producţia de ventilatoare şi motoare. În anul financiar 2022/2023, grupul a realizat o cifră de afaceri de 2,54 mld. euro şi are aproape 15.000 de angajaţi în circa 30 de unităţi de producţie (inclusiv în Germania, China şi SUA) şi aproximativ 50 de locaţii de vânzare din întreaga lume. În St. Georgen, ebm-papst dezvoltă soluţii inteligente pentru industrii precum intralogistică, electronică şi tehnologia medicală. ebm-papst St. Georgen include fabrica din Herbolzheim, fabrica din Lauf, Franconia, şi fabrica de producţie din Oradea, România.

Siemens AG (Berlin şi Munchen) este o companie tehnologică care se concentrează pe domeniile industriei, infrastructurii, mobilităţii şi sănătăţii. Siemens este proprietarul majoritar al companiei listate la bursă Siemens Healthineers - lider mondial în domeniul tehnologiei medicale care modelează viitorul asistenţei medicale. În anul fiscal 2023, care s-a încheiat la 30 septembrie 2023, grupul Siemens a generat venituri de 77,8 mld. euro şi un profit după impozitare de 8,5 mld. euro. La 30 septembrie 2023, compania avea aproximativ 320.000 de angajaţi la nivel mondial.

laurenţiu.cotu@zf.ro

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO