ZF Transilvania

Investiţie de 15 mil. euro pentru realizarea unui terminal intermodal la Oradea

Investiţie de 15 mil. euro pentru realizarea unui...

Autor: Laurentiu Cotu

04.03.2024, 17:48 303

Primăria Oradea a finalizat implementarea unui proiect de investiţii de 15 mil. euro, din care 10 mil. euro sunt fonduri europene şi 5 mil. euro reprezintă contribuţia municipalităţii, ce a presupus realizarea unui terminal intermodal care să asigure legătura între transportul feroviar şi cel rutier în această zonă a ţării.

’’Este un hub de conexiune rutieră foarte important, care va duce la dezvoltarea mediului de afaceri din Oradea. (…) Pentru realizarea acestei investiţii am parcurs în ultimii ani o procedură anevoioasă, prin care am solicitat terenul de la Ministerul Finanţelor. Anul trecut, în luna mai, s-a emis Hotărârea de Guvern prin care acest teren ne-a fost transferat în proprietate. Apoi, din luna mai până la finalul anului, constructorii au reuşit să finalizeze investiţia, deşi aveau ca termen un an de zile.’’, Florin Birta, primarul municipiului Oradea, într-un comunicat de presă.

În cadrul proiectului s-au construit două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare, care vor fi utilizate pentru încărcarea şi descărcarea mărfurilor ce vor fi transportate prin intermediul centrului intermodal. Totodată, s-a construit o platformă de beton între cele două linii de cale ferată, o clădire administrativeă de tip container în care să se desfăşoare partea logistică şi parcarea pentru camioane. Terminalul intermodal a fost împrejmuit, iluminat şi racordat la reţelele de utilităţi. Lucrările au fost realizate de asocierea dintre companiile bihorene Costa V.O.C. Impex (lider de aosciere) şi Asfamixt.

Terminalul Intermodat a fost predat către Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care a încheiat deja un contract pentru operarea intermodalului cu Routier European Transport (lider) şi Cabooter Intermodal BV. Operarea terminalului va începe cel târziu în data de 1 ianuarie 2025, până la această dată operatorul fiind desemnat să parcurgă procedurile necesare în vederea obţinerii avizelor şi autorizaţiilor necesare operării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO