ZF Transilvania

Investiţie de 17 mil. euro în construirea şi dotarea unui centru pentru optică de mare putere la Măgurele

Investiţie de 17 mil. euro în construirea şi dotarea...

Autor: Laurentiu Cotu

20.10.2022, 17:40 166

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va finanţa cu 17 mil. euro, din care 12,5 mil. euro vor fi destinaţi achiziţiei de tehnologie, echipamente şi dotări, construirea unui centru pentru optică de mare putere la Măgurele. Investiţia va fi realizată de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ’’Horia Hulubei’’ (IFIN-HH).

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea şi repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) sau la alte centre de lasere de mare putere din România şi din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri şi durată de producţie reduse, vor permite mărirea numărului şi potenţialului ştiinţific şi aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Pentru realizarea acestor activităţi, se doreşte colaborarea cu centre universitare şi companii care deţin cunoştinţele necesare pentru dezvoltarea soluţiilor celor mai potrivite cererii din domeniul laserelor de mare putere şi pentru punerea lor în practiceă. Din sfera academică, pentru acest proiect şi-a manifestat interesul Universitatea din Osaka - Japonia, care a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserelor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere (Institute of Laser Engineering), cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare, potrivit comunicatului de presă transmis de MDLPA.

’’Ministerul Dezvoltării dispune de instrumentele şi experienţa necesare construcţiei acestui centru etalon de cercetare şi, împreună cu partenerii japonezi, putem crea, totodată, noi posibilităţi pentru cercetare’’, a spus Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, într-un comunicat de presă. Suprafaţa totală a investiţiei este de 3.000 mp, din care 2.100 mp reprezintă suprafaţa construită a centrului, iar 900 mp suprafeţele pentru utilităţi, alei, drumuri şi spaţii verzi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO