ZF Transilvania

La drum cu taraful electoral

02.11.2004, 00:00 39



In zorii aparitiei statului modern, Romania nu avea partide politice, ci numai adunari de interese, grupuri de actiune care erau asociate in asa numitele "tarafuri". Trimitand direct la ansamblul muzical omonim, taraful politic a devenit astazi o practica generalizata in politica autohtona. Politica de taraf care se practica la noi are cateva caracteristici majore: neseriozitatea abordarilor ideatice, cateva teme majore vulgare si apartinand sociologic mahalalei precum si existenta unui "solist" care trage dupa el intreaga "orchestra". La randul lor in cautare de public tinta, mediile vizuale de la noi au dezvoltat constant gustul pentru suburban in sfera publica de la noi, iar manifestarile de acest gen s-au generalizat. Indiferent daca au ceva de spus sau nu vedetele din Romania au devenit exponentiale pentru dialogul politic, implicandu-se in toate subiectele zilei. Fotbalisti si proprietari de cluburi, interpreti populari si actori, fotomodele si vedete de televiziune au invadat spatiul public, parazitand interesul pentru imagine in defavoarea dezbaterii rationale. Poate ca tocmai din aceste motive CNA-ul a impus un "embargo" asupra declaratiilor fotbalistilor si vedetelor de televiziune care sunt implicati in campania electorala intr-un numar covarsitor.



Iar pentru a demonstra ca totul a devenit o petrecere cu taraf, campania electorala pentru functia suprema in stat s-a declansat in acest ton de tambal. La Biroul Electoral Central, pe langa cei cativa candidati (mai mult sau mai putin) autentici s-au prezentat cateva figuri care fac deliciul tabloidelor. Faur Isaia a fost in ultimii ani unul dintre acei concetateni care si-a afirmat ambitia de a fi presedintele Romaniei. Dupa ce a reusit sa manjeasca un presedinte in oficiu si dupa o serie de alte cateva "spectacole" mediatice acesta s-a prezentat la BEC fara semnaturi si avand ca insemn electoral o bucata de matase pe care era lipita cu scotch o repreducere a unor crini. Cetatenii Colter Simion din satul Boian, judetul Cluj si Gheorghe Tipus, din Baia Mare, au fost si ei respinsi de BEC in privinta participarii la cursa electorala, comportamentul lor fiind la fel de straniu in fata camerelor de filmat. Insa Ion Bancau, dintr-o comuna din Teleorman, candidand cu semnul electoral "A.M." ("Avizul Muncii"), care a cerut aprobarea de a participat la alegeri, sub numele I. Bancau cel Mare, "candidat la functia de presedinte al Romaniei si al Consiliul de Ministri, cu aducerea monarhiei cu Regele Mihai I", spunand ca este reprezentant al partidului R.D.C.R.S.R. (Republica Democrata Comunista a Republicii Socialiste Romania), a depasit orice asteptari. Afirmand ca se vrea un dictator care sa aduca democratia, cetateanul nostru s-a intrecut pe sine in tambalaul de idei politice care ne-a invadat. Cu toate acestea, dupa ce a "eliminat" caraghiosii, la BEC au ramas candidaturile a nu mai putin de 12 prezindentiabili, dintre care multi sunt pur si simplu bolnavi de atentie mediatica. Taraful politic este tocmai aceasta harababura de sunete, zgomote si timbale ideatice din a caror cacofonie alegatorul nu mai intelege nimic. Sau poate ca tocmai aceasta este finalitatea, o galagie generalizat, o confuzie de nedescris, in care se suprapun injuraturi, amenintari, muzica populara si usoara, promisiuni si minciuni sfruntate.



De aceea nu mai trebuie sa ne mire ca, in judetul Hunedoara, candidatii Uniunii PSD/PUR au fost lansati printr-un spectacol la care au participat "cei mai indragiti artisti ai scenei hunedorene", artisti populari precum si "cenaclul condus de senatorul Adrian Paunescu". Iar, pentru a fi totul perfect, comunicatul partidului anunta ca la finalul fiecarui spectacol "va fi organizat un foc de artificii".



Va doresc alegeri usoare!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO