ZF Transilvania

LaDorna investeste in realizarea de microferme

21.04.2004, 00:00 65



Grupul LaDorna va derula impreuna cu producatorii de lapte din zona Beclean un parteneriat pentru realizarea de microferme dupa model european. Astfel, compania va finanta cu circa 36.000 de euro construirea unor adaposturi (dotate cu instalatii moderne de muls, de racire a laptelui si de adapat), popularea cu animale de rasa cu un potential productiv ridicat si garantarea unui venit constant fermierului. In plus, firma va oferi fermierilor consiliere pe probleme de crestere a animalelor si asistenta veterinara, le va furniza, contra cost, furaje si material de insamantare artificiala.



Astfel dotate, microfermele vor putea furniza companiei LaDorna, un lapte care va respecta standardele europene. In plus, potrivit proiectului, fermierii vor putea obtine un venit mediu net de 1.050 de euro lunar in primii 6 ani, iar dupa amortizarea investitiilor, venitul mediu lunar este estimat la 1.450 de euro.



Constructia microfermelor va incepe pana la sfarsitul acestui an, iar pana in prezent s-au inscris in program 12 producatori de lapte din Uriu, Nuseni, Chiuza, Sasarm si Cristestii Ciceului.



Acest parteneriat face parte din program investitional pe care compania LaDorna intentioneaza sa-l deruleze in periada 2003 - 2004. Programul, in valoare de 16 milioane de euro, va viza, in principal, lansarea de noi produse si sustinerea fermierilor.



Ideea constituirii unor astfel de microferme a pornit de la analiza comparativa a situatiei existente la noi in tara cu cea din Uniunea Europeana in domeniul cresterii animalelor. Potrivit acestui studiu, agricultorii romani detin animale care au un potential productiv foarte scazut, realizand productii de lapte de pana la 6,5 litri pe zi. Tineretul taurin supus ingrasarii realizeaza sporuri foarte mici, care determina o perioada de ingrasare foarte lunga. In plus, aproximativ 95% din totalul taurinelor existente la noi in tara sunt adapostite in grajduri care nu respecta normele de spatiu, de lumina, de ventilatie si de dotare necesare animalului pentru desfasurarea in conditii optime a proceselor vitale. Majoritatea animalelor sunt neidentificate, iar laptele provenit din gospodarii nu corespunde, in general, cerintelor de igiena si securitate alimentara cerute de UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO