ZF Transilvania

Pana la sfarsitul anului, criza economica va dubla numarul somerilor la Cluj

Pana la sfarsitul anului, criza economica va dubla numarul somerilor la Cluj

Pana la sfarsitul anului, numarul total al somerilor ar putea creste pana la 22.000 de persoane, in conditiile in care criza financiara va continua

12.04.2009, 15:48 361

Rata somajului in judetul Cluj a ajuns in momentul de fata la 4,2%. Potrivit responsabililor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, numarul somerilor este de 14.000 de persoane, in crestere cu peste 55% fata de lunile septembrie-octombrie 2008, cand la Cluj erau inregistrati aproximativ 9.000 de someri.

Rata somajului la nivel national in luna martie a acestui an a fost de 5,6%, fata de 5,3% in luna februarie 2009 si 4,1% in aceeasi luna a anului 2008. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 513.621 de persoane, din care 221.366 femei.
„Cele mai multe disponibilizari de personal au fost efectuate de firmele cu activitati la export, domeniul constructiilor fiind cel mai grav afectat de criza financiara. Estimez ca pana la finele anului in curs numarul de someri din judetul Cluj va creste la 22.000 de persoane, daca lucrurile vor sta la fel’’, a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.
Primii care au simtit efectele crizei economice au fost angajatii firmelor clujene din constructii, automotive, imobiliare, industria sticlei sau a hartiei, domenii in care se continua si in momentul de fata concedierile.
„Daca anul trecut plateam indemnizatii de somaj de aproximativ 18 miliarde lei pe luna, in prezent depasim suma de 30 de miliarde de lei lunar. Disponibilizarile sunt efectul crizei economice, care afecteaza si societatile comerciale din judetul Cluj. La finele anului trecut, in Cluj douazeci de societati si-au incetat activitatea. Disponibilizari masive vor continua mai ales in domeniul constructiilor’’, spune Daniel Don.
Potrivit reprezentantilor AJOFM Cluj, in prezent, companiile clujene cele mai afectate de criza financiara sunt din industria textila, pielarie, celuloza, prelucrarea lemnului, productia industriala, lactate si produse alimentare, servicii si constructii.
In primele doua luni ale acestui an au fost anuntate concedieri la mai multe firme clujene, precum lantul de magazine Leonardo, care a disponibilizat 20 de persoane, firma de protectie SWAT, de unde au fost concediate un numar de 82 de persoane, sau Electrica, de unde au fost trimise in somaj 32 de persoane.
Disponibilizari de personal au efectuat si companiile locale Somes Dej, Vladeasa Huedin, Turdeana, Transilvania Constructii, Hidroconstructia, Transbeton, Lugera&Makler, Sticla Turda, Com Fashion, Toscano, Rondocarton, Cesom Turda, Napolact.
Recent, compania clujeana Libertatea, producator de mobilier din lemn masiv, a anuntat ca pana la finele acestei luni va trimite in somaj peste 70 de angajati. In 2007, numarul de salariati ai companiei clujene era de 338 de persoane, iar in acest an, in urma disponibilizarilor care vor avea loc, compania va mai ramane cu 129 de angajati.
Potrivit conducerii Libertatea, in primele doua luni din acest an, compania a inregistrat o scadere a vanzarilor cuprinsa intre 30 si 40% fata de perioada similara de anul trecut. La inceputul anului in curs, compania clujeana estima ca va realiza in 2009 o cifra de afaceri de 2,4 mil. euro, in scadere cu 20% fata de anul trecut.
„Din cauza crizei financiare suntem nevoiti sa renuntam la o parte din angajatii nostri, astfel ca intr-o prima faza am disponibilizat 19 persoane, iar in aceasta luna vom trimite in somaj inca 51 de persoane. Disponibilizarile de personal vor afecta procesul de productie, insa am recurs la aceasta masura extrema fiindca vanzarile de mobilier au scazut dramatic pe pietele estice, iar noi suntem nevoiti sa producem pe stoc’’, a declarat Ioan Marchis, director economic Libertatea.
Conducerea companiei clujene estima la inceputul anului trecut o cifra de afaceri pentru 2008 de aproximativ 4 mil. euro, in crestere cu 2% in euro si cu aproximativ 6% in lei fata de anul 2007. Cu toate acestea, Libertatea a incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri de aproximativ 3 mil. euro, rezultatele fiind sub estimarile initiale. In 2007, firma clujeana a obtinut vanzari totale de peste 3,95 mil. euro.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, cererea cea mai mica pe piata de mobila se inregistreaza in prezent pe segmentul mobilei clasice din lemn, iar pentru majoritatea producatorilor instabilitatea cursului valutar si cresterea semnificativa a pretului materiilor prime, al energiei electrice si al gazului au dus la o diminuare semnificativa a afacerilor.
Actionarii firmei sunt omul de afaceri Dan Sorin Lucian, cu 65,73% din actiuni, SIF Banat Crisana, cu 9,28% din actiuni, restul de 24,99% din actiuni fiind in posesia unor persoane fizice.
Industria de automotive este afectata in mare masura de criza financiara, o parte dintre companiile locale care activeaza in acest domeniu de activitate efectuand pana in momentul de fata disponibilizari de personal.
Daca in 2008 concernul german Eckerle-Gruppe, care activeaza pe piata componentelor si subansamblelor auto, detinea in Romania 860 de salariati, 720 dintre acestia lucrand in cadrul companiilor Eckerle Automotive si Eckerle Industrie din Cluj, in momentul de fata numarul angajatilor de la Cluj este de 360 de persoane.
Subsidiarele din Romania ale concernului german estimeaza ca vor realiza in acest an o cifra de afaceri totala de aproximativ 5,6 milioane de euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 20% fata de anul trecut. In 2008, cifra de afaceri Eckerle din Romania a fost de 6,7 mil. euro, 5 mil. euro din totalul vanzarilor fiind realizate de compania Eckerle Automotive, iar compania Eckerle Industrie a realizat anul trecut o cifra de afaceri in valoare de 1,7 mil. euro.
Subsidiarele Eckerle din Romania au produs anul trecut 30 de milioane de piese, iar pentru acest an reprezentantii companiei estimeaza ca vor produce aproximativ 20 de milioane de piese, in scadere cu aproximativ 33% fata de anul trecut.
In 2008, capacitatea zilnica de productie a fabricii de la Cluj era de 165.000 de piese, inregistrandu-se la acel moment o crestere cu 10% fata de anul precedent, cand Eckerle Romania fabrica zilnic 150.000 de piese. Intr-o luna de zile se produceau anul trecut aproximativ 3.000.000 de piese. Eckerle este prezenta pe piata romaneasca din anul 2003, insa doar din 2005 activeaza intr-o fabrica proprie la Cluj.
Exista insa si firme din retail, domeniul energetic, case de avocatura, firme de IT sau companii aeriene de zbor care au anuntat ca vor face angajari in acest an. Astfel, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj a anuntat ca va recruta anul acesta 2.000 de insotitori de bord pentru sapte companii aeriene din Orientul Mijlociu. Reprezentantii AJOFM au spus ca, pe langa insotitorii de zbor, companiile aeriene vor sa angajeze si 100 de bucatari. Concernul american Emerson, cu afaceri internationale de 24 mld. dolari, a anuntat ca pana la finele anului in curs intentioneaza sa angajeze la Cluj in total 130 de oameni.
„Vom continua si in acest an sa facem angajari. Numarul salariatilor Emerson a ajuns la 370 de persoane si estimam ca pana la finele anului in curs sa mai angajam inca 130 de oameni, astfel incat sa incheiem anul 2009 cu un total de 500 de salariati. Aproape toti angajatii nostri sunt recrutati din zona Cluj’’, a spus Calin Banciu, general manager Emerson Romania.
Potrivit reprezentantului Emerson, pentru recrutarea de operatori si pentru posturile de specialisti si ingineri compania publica anunturi in ziare, iar pentru manageri recrutarea se face prin intermediul unor agentii specializate din domeniu. Emerson detine la Cluj o organizatie proprie care se ocupa de recrutarea fortei de munca.
La inaugurarea primei fabrici Emerson din parcul industrial Tetarom II din Cluj, in luna aprilie a anului trecut, reprezentantii concernului american declarau ca intentioneaza ca pana la finele anului 2010 sa ajunga la un numar de 2.000 de salariati la Cluj.
O alta companie clujeana care a anuntat angajari in acest an este firma EVW Holding, importator si distribuitor al camioanelor DAF in Romania.
„In ceea ce priveste propriii angajati, principala materie prima a companiei, nu vom face disponibilizari de personal, fiindca intentia noastra in acest an este de a mari numarul salariatilor EVW Holding. Daca in prezent dispunem de 530 de angajati, dintre care 200 numai la sediul din Cluj, intentionam sa mai angajam inca 60 de oameni anul acesta, luand in considerare si investitiile in curs de derulare’’, a spus Timotei Giurgi, directorul general al EVW Holding. Compania clujeana a incheiat anul 2008 cu vanzari totale de 150 milioane de euro.
Grupul de firme EnergoBit din Cluj, unul dintre principalii producatori de echipamente electrice si antreprenori in domeniul instalatiilor electrice, a anuntat ca in acest an va creste numarul angajatilor cu 10%, de la 400 de persoane in prezent.
EnergoBit estimeaza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 96 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 20% fata de anul trecut. In 2008, grupul EnergoBit a realizat vanzari totale de 80 mil. euro, rata profitului brut fiind de 10%.
Compania a fost infiintata de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acum asociati principali, Gadola Stefan, Socea Ioan si Péter Pál.
Companiile locale de IT EBS, Endava, iQuest Technologies au anuntat, de asemenea, ca intentioneaza ca in acest an sa creasca numarul propriilor angajati.
Exista, totodata, si companii care anul trecut si-au disponibilizat angajatii, iar in prezent muncitorii au fost rechemati la munca, exemplu fiind compania americana Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania, care a trimis in somaj tehnic anul trecut aproximativ 2.000 de angajati. La Autostrada Transilvania lucreaza in momentul de fata 1.100 de oameni.
 
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO