ZF Transilvania

Paradoxul electoral romanesc

16.11.2004, 00:00 11



Pentru mine scena politica din Romania a fost mereu o sursa de uimire. Multora inefabilul romanesc le-a scapat printre degete, iar bestiarul electoral de la noi pare a fi un joc absurd cu marionete stranii. Asa se face ca acum alegatorii autohtoni sunt pusi din nou in fata unor optiuni paradoxale, care nu se integreaza in nici unul dintre scenariile ideologice "normale". Dupa ce am avut un presedinte scarbit de guvernare si avem un presedinte care se retrage din scena politica adancindu-se in ea, aranjandu-si freza in frizeriile aflate langa sediul partidului din care nu face parte, dar ai carui candidati ii tine de brat prin afise, avem acum un razboi electoral intre.



Un prim mare paradox avem in lupta de-a-ndoaselea dintre Basescu, un candidat populist care reprezinta electoratul "inalt", iar prin Nastase, un candidat cu aere elitiste ce face apel la publicul "jos". Conducerea Uniunii Nationale PSD/PUR este obligata de bazinul electoral sa isi castige alegatorii din zonele rurale. Liderii locali ai Uniunii se intrec unii pe altii in acest sens, toate targurile si oboarele Romaniei fiind impanzite de agentii electorali ai PSD. Politicienii opulenti de prin tara sunt obligati sa viziteze pietele agroalimentare, targurile de animale si ajung sa "isi continue dialogul" "direct in gospodariile localnicilor". Devine chiar ironica imaginea lui Adrian Nastase, cu fotografiile sale de fotomodel international, raspandita printre carute si animale scoase la vanzare. Premierul in functie si-a cumparat de curand chiar doua oale de facut mamaliga, desi mamaliga si imaginea lui Adrian Nastase nu sunt dintre cele mai compatibile.



In timp ce PSD strabate la pas zonele rurale, Alianta D.A. PNL-PD a lansat la Cluj Programul "Noua Educatie" care se conduce, conform declaratiilor reprezentatilor Aliantei, dupa principiul "nici un sat fara scoala, nici o scoala fara biblioteca, nici o biblioteca fara calculator", sau, cum spunea stafia lui Ceausescu prin aprozarele comuniste, nici o masa fara peste, nici un peste fara masa. Limbajul populist si textele scoase parca din sertarele trecutului sunt socante pentru un alegator "obisnuit" al liberalilor. Figura lui Basescu insusi este socanta pentru un personaj politic care reprezinta dreapta liberala, iar prezenta acestuia la forumurile oamenilor de afaceri pare rezultatul unui scenariu demn de (fratii) Marx. Un reprezentant al clasei mijlocii foloseste simultan un limbaj grosier, o figura sleampata si o atitudine de "bataus", specifica mai mult reprezentantilor partidelor demagogice si populare. Daca adaugam la toate acestea limbajul autoritar-militarist din ultimul timp totul devine si mai putin inteligibil.



Un alt mare paradox este dat de existenta PRM, unde nu este frapanta atat aderenta pe care acesta o are in electoratul conservator si iubitor de paseism, cat convietuirea dintre discursul cu tenta crestina, cu valente mistice si agresivitatea xenofoba si nationalist-sovina. Intalnirea dintre crestinismul "de doua mii de ani" si mostenirea fostei Securitati ramane un fenomen "paranormal" al politicii noastre. Daca la acestea adaugam zbaterile disperate ale crestin-democratiei de a gasi o voce credibila intr-o tara in care majoritatea alegatorilor declara ca institutiile preferate sunt Biserica si Armata, orice tentativa de interpretare rationala pare cu totul imposibila. Mai mult, pentru a ne arunca adanc in ceata, politicienii de la noi arunca pe piata dezbaterii publice scenarii din cele mai stranii, unde dusmanii de azi vor face guvernul de maine. Adaugati la acestea ciobani miliardari care devin specialisti in administratie publica, fosti ofiteri de contrainformatii care vor sa aduca serviciul militar obligatoriu, un candidat maghiar care afirma ca romanii il vor alege pentru integrarea in Europa, toti incercand sa convinga o populatie care voteaza de aproape doua decenii (cu) stanga (la putere).



Prinsi in tot amestecul acesta de imagini si idei, alegatorii au de facut peste doua saptamani un dublu efort: unul de optiune personala si altul de limpezire ideologica. Este nevoie de intoarcerea sistemului nostru politic cu capul in sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO