ZF Transilvania

Primăria Oradea a investit 3,8 mil. euro în construcţia unei noi staţii geotermale

Primăria Oradea a investit 3,8 mil. euro în...

Autor: Laurentiu Cotu

15.11.2023, 17:54 92

Primăria Oradea a finalizat un proiect de investiţii de 3,8 mil. euro, din care 1,7 mil. euro reprezintă fonduri nerambursabile prin mecanismele financiare SEE şi Norvegia 2014‐2021, ce a presupus construcţia unei staţii geotermale de care vor beneficia aproximativ 5.000 de locuitori ai cartierelor Ceyrat şi Blajovici-O. Goga (1.600 de apartamente), precum şi noua sală polivalentă.

’’Municipiul Oradea pune accent din ce în ce mai mult pe acest tip de proiecte. Toate blocurile din cartierul Ceyrat, sala polivalentă şi noile blocuri care se vor construi în zona Octavian Goga vor fi alimentate prin această staţie geotermală. Avem şi alte proiecte legate de apa geotermală, precum Nufărul I Geotermal şi Geotermal Ioşia-Sud, proiecte care ne vor face tot mai puţin dependenţi de partea de gaz. La finalizarea acestor proiecte, aportul de apă geotermală în reţea va creşte de la 5% la 15%.’’, a declarat Florin Birta, primarul municipiului Oradea, într-un comunicat de presă.

Elementul de eficienţă energetică a proiectului este dat de utilizarea pompelor de căldură, care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală. Scopul investiţiei este creşterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire şi apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, potrivit comunicatului de presă transmis de primăria Oradea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO