ZF Transilvania

Producătorul de mobilier Iris Service Ciuc şi-a dublat profitul în 2021, ajungând la 13,5 mil. lei

Producătorul de mobilier Iris Service Ciuc şi-a dublat...

Autor: Laurentiu Cotu

22.06.2022, 17:40 174

Producătorul de mobilier Iris Service Ciuc, controlat de antreprenorul Negru Petru, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 143,8 mil. lei (29,2 mil. euro), în creştere cu 48% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de 97,1 mil. lei (20,1 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a realizat anul trecut un profit net de 13,5 mil. lei (2,7 mil. euro), de 2,2 ori mai mare faţă de anul precedent, când Iris Service Ciuc a avut un câştig net de aproximativ 6 mil. lei (1,2 mil. euro), conform datelor publice. Producătorul de mobilier a ajuns anul trecut la un număr mediu de 1.022 de angajaţi.

În fabrica din Miercurea Ciuc sunt produse paturi, biblioteci şi vitrine, pătuţuri şi leagăne, comode, tocătoare şi blaturi de bucătărie, noptiere, rafturi, scări, mese, dulapuri, scaune, cuiere, picioare de pat, dar şi cutii de lemn industriale. Produsele sunt fabricate în principal din lemn masiv de stejar, fag şi răşinos.

Compania Iris Service Ciuc, care în urmă cu 21 ani era activă în domeniul construcţiilor, a ajuns în prezent unul dintre producătorii mari de mobilă, realizând producţia într-o fabrică situată pe o suprafaţă de 20.000 mp, conform datelor de pe site-ul companiei. Iris Service Ciuc se află în topul celor mai mari zece angajatori din sectorul producţiei de mobilă, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Inspecţia Muncii. Administratorul unic al companiei Iris Service Ciuc este antreprenorul Negru Petru. Cei mai mari producători de mobilă din România sunt Aramis Invest, Taparo, Aviva, Ecolor şi PGS Sofa & Co.

Producţia de mobilă din România a urcat în 2021 cu circa 8% faţă de anul precedent, după o scădere considerabilă în 2020, anul de început al pandemiei, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Preţurile materiilor prime au fost, de altfel, mari şi în 2021, însă ele sunt într-o continuă creştere, nu par să dea înapoi, ba mai mult, sunt dublate, în ultimele luni, şi de majorările de costuri cu utilităţile.

Exporturile de mobilă au ajuns în 2021 la o valoare de 2,2 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de 2020. Avansul a fost astfel peste cel de 8% al producţiei de mobilă din România, însă sub cel de 22% al importurilor. Germania, Franţa, Italia, Slovacia, Olanda, Cehia, Marea Britanie sunt printre cei mai ’’avizi’’ consumatori de mobilă fabricată în România.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO