ZF Transilvania

Producătorul vinurilor spumante Zarea a achiziţionat de la Domeniile Tohani brandul Sânge de Taur. ’’Suntem interesaţi că în viitor să facem şi alte achiziţii, dacă vor apărea oportunităţi’’

Producătorul vinurilor spumante Zarea a achiziţionat de...

Autor: Laurentiu Cotu

19.09.2019, 12:30 649

Zarea, unul dintre cei mai im­portanţi jucători de pe piaţa băuturilor alcoolice, a preluat brandul Sânge de Taur, deţinut de Domeniile Tohani, ca parte a strategiei companiei de optimizare a portofoliului de produse cu rulaj ridicat, în ideea consolidării relaţiei cu distribuitorii locali şi reţelele de magazine, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

’’Brandul Sânge de Taur are o notorietate foarte bună, fiind cel mai vândut vin roşu dulce din România, conform Nielsen Audit retail FM 2019. Este un brand cu un rulaj ridicat per SKU şi credem că acest lucru va fi pe gustul distribuitorilor noştri. Zarea a reuşit să îşi dubleze cifra de afaceri în ultimii 5 ani printr-o dezvoltare intensivă în toate categoriile în care activează. Acum evaluăm oportunităţile de dezvoltare extensivă. Suntem interesaţi că în viitor să facem şi alte achiziţii, dacă vor apărea oportunităţi”, a declarat Emil Popescu, preşedinte Zarea, într-un comunicat de presă, fără să ofere detalii despre valoarea achiziţiei.

Zarea este lider în categoria vinurilor spumante (cu brandul Zarea), lichiorurilor (cu brandul Florentino) şi sangriei (cu brandul Corrido). Compania Zarea SA a finalizat anul 2018 cu un profit de 10,3 milioane de lei (2,2 mil. euro), aproape dublu faţă de anul precedent, arată da­tele de la Ministerul Finanţelor.

Acesta este cel mai înalt nivel al câştigurilor raportate de compania care are în portofoliu brandul de vinuri spumante şi de vinars Zarea, cidrul Dacic, spumantele Dorato, dar şi bău­turile spirtoase Milcov, Moldova şi Arad. Compania a raportat în 2018 o cifră de afaceri de peste 91 de milioane de lei (aproape 20 mil. euro), mai mare cu 20% faţă de anul 2017. Zarea a avut anul trecut un număr mediu de 219 angajaţi, cifră mai mare cu 21 de salariaţi faţă de nivelul raportat în anul precedent.

Compania Zarea are principali acţionari companiile Ambra SA (51%) şi Karom Trading SRL (peste 38% din acţiuni). Compania Ambra este con­trolată de producătorul german de spu­mante Schloss Wachen­heim, potrivit ultimelor date. Zarea deţine două unităţi de producţie, una în cartierul Bu­cureştii Noi din Capi­tală, iar cealaltă în Oto­peni, conform celor mai recente date. Cea mai veche este cea din Otopeni (din 1877), care funcţio­nează într-o pivniţă care iniţial a servit drept depozit de muniţie, care apoi a fost cedat de statul român companiei Zarea în 1944. Producătorul comercializează direct produsele din portofoliu în 12 reţele de magazine pre­cum Auchan, Cora, Carrefour, Kauf­land, Lidl, Mega Image sau Selgros şi indirect prin cel puţin un distribuitor în fiecare judeţ din ţară, potrivit ultimelor date.

Pro­ducătorului de vinuri Tohani, controlat de antreprenorul Virgil Mândru, deţine aproape 400 de hectare cu viţă-de-vie în zona Dealu Mare. Domeniile Viticole Tohani produc anual circa 2 milioane de sticle de vin, conform celor mai recente date, fiind unul dintre cei mai importanţi producători din zonă. De altfel, Dealu Mare este una dintre cele mai importante zone viticole din ţară, dar şi cea mai compactă. Podgoria se încadrează între râurile Teleajen (judeţul Prahova) şi Buzău.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO