ZF Transilvania

RAAL Bistriţa a angajat 200 de oameni

Autor: Laurentiu Cotu

02.01.2012, 15:31 744

Producătorul de sisteme de răcire pentru industria auto RAAL Bistriţa, cu clienţi precum John Deere, Class sau AGCO, a recrutat în total anul trecut 200 de oameni, astfel că în prezent numărul de angajaţi ai companiei a ajuns la circa 1.450 de persoane.

Afacerile companiei s-au bazat şi în 2011 pe pieţele externe, în condiţiile în care ponderea vânzărilor RAAL la export depăşeşte 98% din totalul cifrei de afaceri. Compania are în prezent clienţi în peste 20 de ţări, cele mai importante contracte fiind încheiate cu firme din Germania, USA, Marea Britanie şi Italia. Compania bistriţeană a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de circa 40 mil. euro, mai mult cu 29% faţă de anul precedent.

''Piaţa în domeniul nostru de activitate a crescut în 2011. Afacerile au fost susţinute în principal de comenzile în creştere la export pentru sistemele de răcire şi schimbătoarele de căldură'', a declarat pentru ZF Transilvania Paul Ilieş, director general în cadrul companiei RAAL.

Bistriţenii produc sisteme de răcire precum şi componente ale acestora, radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer şi condensatoare pentru climă (fabricate din aliaje de aluminiu sau oţel inox) pentru utilaje agricole şi de construcţii, aplicaţii industriale, auto, comerciale, instalaţii hidraulice.

Principalii clienţi ai companiei sunt John Deere, Class, AGCO, JCB, Ingersoll Rand, Linde, Parker, Van Hool, Voith, ABB sau Doosan. RAAL are două fabrici de componente auto în judeţul Bistriţa-Năsăud şi sucursale în SUA, Italia, Germania şi Olanda, înfiinţate pentru suport logistic, service, marketing şi livrare. Conducerea companiei a anunţat anterior că intenţionează să-şi extindă exportul pe pieţele din Rusia, India şi Brazilia, unde să dezvolte în următorii ani facilităţi de producţie. RAAL a investit anul trecut 1 mil. euro în achiziţionarea de noi utilaje, în vederea creşteri productivităţii.

Compania RAAL a fost înfiinţată în anul 1991 ca societate pe acţiuni, prin desprinderea din compania I.U.T. Bistriţa. Din 1995 firma s-a privatizat, acţionarii fiind salariaţii companiei în proporţie de 93%, restul titlurilor aflându-se în posesia SIF Banat-Crişana. Compania a realizat în 2010 o cifră de afaceri de circa 31 mil. euro (130,2 mil. lei) şi un câştig net de 2,6 mil. euro (peste 11 mil. lei), conform sitelui Ministerului Finanţelor Publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO