ZF Transilvania

Topcar: Pesimismul a cuprins piata auto

13.01.2009, 18:59 41

Conducerea companiei Topcar, dealer local al marcii Seat, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 3,45 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu aproximativ 17% fata de anul trecut, cand vanzarile firmei clujene au ajuns la 4,14 mil. euro.

„Estimam pentru acest an un regres al vanzarilor fata de anul 2008, fiindca exista in prezent o tendinta de scadere a pietei masinilor noi, favorizata de creditarea limitata, evolutia nefavorabila a cursului de schimb valutar, dar si de incertitudinile privind modul de taxare. Taxa auto amana in mod repetat decizia de cumparare a clientilor, insa exista si aspecte pozitive care sa justifice un optimism mult mai mare pentru acest an, fata de pesimismul ce se regaseste in acest moment in piata’’, a declarat pentru ZF Transilvania Sorin Niste, director executiv in cadrul companiei Topcar.
Potrivit reprezentantilor Topcar, vanzarile de masini noi din acest an ar putea fi sustinute de nivelul inca redus de motorizare din Romania, un nou sistem de taxare auto, dar si de programul de innoire al parcului auto din Romania. „Piata auto clujeana reprezinta a treia piata din Romania pentru marca Seat, cu toate ca, in ceea ce priveste totalul vanzarilor de masini la nivel national, Clujul ocupa doar pozitia a noua’’, spune Sorin Niste. 
Compania clujeana a livrat anul trecut 307 autoturisme Seat, iar pentru acest an estimarile oficialilor Topcar prevad livrarea a 280 de masini, in scadere cu 9% fata de 2008. In luna decembrie a anului trecut au fost livrate 18 autoturisme Seat, fata de 31 de unitati livrate in aceeasi luna a anului 2007. Cele mai bine modele vandute anul trecut au fost Ibiza, Cordoba si Leon.
„Probabil ca in lipsa unor schimbari importante economice sau legislative piata auto va urma acelasi trend descendent din ultima perioada, insa ne asteptam totusi ca intr-o perioada relativ scurta sa apara o echilibrare intre vanzarile de masini noi si piata auto second-hand, a afirmat directorul executiv al companiei Topcar. Cel mai scump model Seat comercializat de Topcar in 2008 a fost Altea Freetrack, autoturism al carui pret ajunge cu toate taxele la peste 30.000 de euro.
Topcar a livrat in 2007 un numar total de 373 unitati, inregistrand o crestere de 25% fata de anul precedent, cele mai bine vandute autoturisme Seat fiind modelele Ibiza, masina comercializata in 2007 in 128 de unitati, modelul Cordoba vandut in 123 unitati si modelul Seat Leon, care s-a livrat in 65 de unitati. Modelul Seat Altea XL a fost livrat anul trecut in 31 de unitati.
Cele mai noi modele aduse de compania Topcar pe piata auto clujeana sunt autoturismele Seat Ibiza, Altea XL si Altea Freetrack. Modelul Altea XL este dezvoltat pe platforma modelului Altea, avand cu 18,7 centimetri mai mult decat acesta, iar modelul Seat Altea Freetrack este primul autovehicul de teren al companiei si reprezinta debutul marcii pe acest segment. Topcar desfasoara activitati de comercializare a autoturismelor Seat prin intermediul showroom-ului din Cluj-Napoca.
Compania Topcar a fost infiintata in anul 2001, iar in urma incheierii unui parteneriat cu Porsche Romania devine dealer al marcii Seat in Cluj, finalizand primul an cu un numar de 50 de masini vandute. Obiectul de activitate Topcar este comercializarea autoturismelor Seat, numarul mediu de angajati ai firmei fiind de 21 de persoane.
Compania clujeana este membra a grupului de firme Compexit, condus de oamenii de afaceri Razvan Rotta, Dan Palaghean, Titus si Marius Nicoara, prima firma din grup fiind Compexit Cars, infiintata in anul 1992, devenita ulterior Compexit Trading. Grupul Compexit este format din Compexit Trading, dealer Skoda, Topcar, dealer Seat, divizia Seul Auto, care este si service auto, si Proton Auto, care comercializeaza piese si consumabile auto.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO