ZF Transilvania

Vanzarile Seat la Cluj au scazut cu 45%

Vanzarile Seat la Cluj au scazut cu 45%
23.06.2009, 17:10 28

Conducerea companiei Topcar, dealer local al marcii Seat, a comercializat in primele cinci luni din acest an 72 de autoturisme Seat, ceea ce reprezinta o scadere a numarului de unitati comercializate cu peste 45% fata de perioada similara de anul trecut. In primele cinci luni din 2008, compania clujeana a vandut in total 131 de autoturisme Seat.

Topcar a livrat anul trecut 307 autoturisme Seat, iar pentru acest an estimarile oficialilor companiei de la inceputul anul 2009, prevad livrarea a 280 de masini, in scadere cu 9% fata de anul 2008. Cele mai bine vandute modele au fost Ibiza si Cordoba.
„In situatia economica actuala, piata auto probabil ca se va mentine in aceeasi nota ca si pana acum. Daca in anul 2008, incepand din luna ianuarie si pana in aprilie s-au livrat in Cluj 3.516 unitati, pentru 2009 in aceeasi perioada de timp, numarul autoturismelor noi livrate a fost de 1.453 de unitati. Aceasta inseamna o scadere de 58% a numarului autoturismelor noi comercializate, iar in urmatoarele luni probabil ca nu se va inregistra o crestere spectaculoasa’’, a declarat pentru ZF Transilvania Sorin Niste, director executiv in cadrul companiei Topcar.
Conducerea dealerului clujean estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 3,45 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu aproximativ 17% fata de anul trecut, cand vanzarile firmei clujene au ajuns la 4,14 mil. euro. In primele cinci luni din acest an, compania clujeana a realizat o cifra de afaceri de 900.000 de euro, in scadere cu peste 43% fata de perioada similara din anul trecut, cand afacerile Topcar au ajuns la 1,6 mil. euro.
„Cota Topcar pe piata de importuri din Cluj a fost in luna aprilie a acestui an de 5,5%, fata de 3,9% in aceeasi perioada a anului 2008. Ibiza si Cordoba au fost cele mai bine vandute modele de la inceputul anului si pana in prezent. Noul model Seat Exeo este prima limuzina produsa de marca spaniola’’, a spus directorul executiv al companiei Topcar. Topcar a livrat in 2007 un numar total de 373 de unitati, inregistrand o crestere de 25% fata de anul precedent.
Cele mai noi modele aduse de compania Topcar pe piata auto clujeana sunt autoturismele Seat Exeo, noul Seat Ibiza, Altea XL si Altea Freetrack. Modelul Altea XL este dezvoltat pe platforma modelului Altea, avand cu 18,7 centimetri mai mult decat acesta, iar modelul Seat Altea Freetrack este primul autovehicul de teren al companiei si reprezinta debutul marcii pe acest segment. Topcar desfasoara activitati de comercializare a autoturismelor Seat prin intermediul showroom-ului din Cluj-Napoca.
Compania Topcar a fost infiintata in anul 2001, iar in urma incheierii unui parteneriat cu Porsche Romania devine dealer al marcii Seat in Cluj, finalizand primul an cu un numar de 50 de masini vandute. Obiectul de activitate Topcar este comercializarea autoturismelor Seat, numarul mediu de angajati ai firmei fiind de 21 de persoane.
Compania clujeana este membra a grupului de firme Compexit, condus de oamenii de afaceri Razvan Rotta, Dan Palaghean, Titus si Marius Nicoara, prima firma din grup fiind Compexit Cars, infiintata in anul 1992 si devenita ulterior Compexit Trading.
Grupul Compexit este format din Compexit Trading, dealer Skoda, Topcar, dealer Seat, divizia Seul Auto, care este si service auto, si Proton Auto, care comercializeaza piese si consumabile pentru masini.
Vanzarile de automobile noi pe piata romaneasca au scazut anul trecut cu 12% fata de anul 2007. Pentru anul in curs, dealerii auto clujeni asteapta vanzari in scadere de pana la 40% in unele cazuri. Potrivit reprezentantilor distribuitorilor auto locali, piata masinilor noi si-ar putea reveni incepand din a doua parte a anului in curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO