Zf TV

VIDEO. Dragoş Zachia-Zlatea, director al Hidroelectrica: Avem peste zece proiecte de investiţii care pot aduce un plus de peste 300 de megawaţi în următorii ani

Autor: Alexandru Matei

06.03.2012, 11:23 571

Liberalizarea preţurilor şi investiţiile în energia regenerabilă au fost principalele subiecte de discuţie la Power Summit '12, eveniment organizat pe 28 şi 29 februarie de Ziarul Financiar şi la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România. Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Dragoş Zachia-Zlatea, directorul general al Hidroelectrica

Nu era nevoie ca în acordul cu FMI să fie inclusă renegocierea preţurilor din contractele cu "băieţii deştepţi". Hidroelectrica a notificat că va anula aceste contracte atunci când va fi posibil.

În urma negocierilor purtate, am obţinut creşterea semnificativă a preţurilor în 2012 şi reducerea cu 10-20% a cantităţii livrate prin contractele bilaterale. Am obţinut creşterea preţurilor în medie cu 20% pe contractele bilaterale şi reducerea cu 10-20% a cantităţii de energie furnizată.

Cele mai multe contracte bilaterale au fost semnate înainte de 2005. Acestea au fost semnate în 2001-2003 şi erau aliniate unor prevederi legale valabile atunci. Atributul semnării contractelelor a revenit conducerii executive a companiei, după 2005 nu au mai fost semnate contracte bilateriale în afara pieţei reglementate OPCOM, ci doar prelungite contractele bilaterale.

Avem peste zece proiecte de investiţii aflate în derulare care pot aduce un plus de peste 300 de megawaţi în următorii ani. Vom mobiliza 470 milioane de euro din surse proprii şi credite bancare atrase pentru aceste proiecte pe care trebuie să le terminăm până în 2015.

Până la finele lunii aprilie, Hidroelectrica va avea un manager privat. Dacă criteriile din procedura de selecţie îmi vor permite, da, voi candida pentru funcţia de manager privat.

Cel mai imortant aspect al managementului privat este creşterea eficienţei actului managerial.

Începând cu 2009 creditarea e tot mai costisitoare şi mai greu de accesat, astfel că una dintre metodele de finanţare va fi şi listarea la bursă.

Pentru proiectul Stejarul am atras peste 100 milioane de euro de la BERD.

În martie se va lansa anunţul pentru atragerea unui investitor strategic la proiectul Tarniţa. Din câte am discutat cu consultanţii, în principal sunt interesaţi jucătorii din zona de generare energetică şi mai puţin investitorii din zona financiară.

Termenul estimat pentru finalizarea negocierilor la contractele bilaterale este finalul lunii martie. O parte din contractele care aveau clauze care ne-au permis anularea au fost anulate. Este vorba despre cele patru contracte care au apărut în presă. Din discuţiile cu partenerii din contractele bilaterale, niciunul nu şi-a arătat disponibilitatea de a reduce durata contractului.

Când au fost semnate aceste contracte bilaterale, atunci energia mergea în zona de reglementare la tarife foarte mici. Liberalizarea pieţei a fost o oportunitate de a obţine tarife mult mai mari pe piaţa concurenţială.

Cifra de afaceri bugetată pentru 2012 este similară cu 2011 şi e în valoare de 3 miliarde de lei, profitul bugetat pentru 2012 este 85-100 milioane de lei, ne-am întors la trendul normal înainte ca seceta să ne scadă profitul. Dacă producţia hidro va fi mai mare, vom vinde acest surplus şi ar putea să ne crească veniturile. Estimarea profitului vine dintr-o abordare prudentă a riscului hidrologic. Vom avea venituri mai mari din piaţa de servicii de sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO