ZF Utile

Cine a fost Karl Marx

02.10.2011, 15:08 1757

Karl Heinrich Marx (* 5 mai 1818, Trier/Germania - † 14 martie 1883, Londra/Marea Britanie) a fost un filozof german, economist şi publicist, întemeietor împreună cu Friedrich Engels al teoriei socialismului ştiinţific, teoretician şi lider al mişcării muncitoreşti.[necesită citare] A avut o influenţă importantă asupra istoriei politice a secolului XX.

Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris şi a publicat în 1848: Manifestul Partidului Comunist. Abordarea sa este vizibilă din prima linie a primului capitol al Manifestul Partidului Comunist: "Istoria tuturor societăţilor cunoscute este istoria luptei de clasă". Marx a argumentat că sistemul capitalist, la fel ca şi sistemele socioeconomice precedente, produce tensiuni interne care îl conduc la distrugere. Aşa cum capitalismul a înlocuit feudalismul, capitalismul va fi înlocuit de comunism, o societate fără clase care urmează unei perioade de tranziţie în care statul va fi un instrument al dictaturii proletariatului.

Pe de altă parte, Marx argumentează că schimbările socioeconomice se produc prin intermediul activităţii revoluţionare organizate. În acest model capitalismul va lua sfârşit prin activitatea organizată a clasei muncitoare internaţionale. Ideile lui Marx au început să exercite o influenţă majoră asupra mişcării muncitoreşti la scurt timp după moartea sa. Această influenţă a crescut impetuos odată cu victoria Revoluţiei din Octombrie din Rusia, revoluţie datorată bolşevicilor marxişti.

Sursa: Wikipedia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO