Ziarul de Duminică

130 de ani cu Domeniul Coroanei/ de Stelian Ţurlea

130 de ani cu Domeniul Coroanei/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.07.2014, 00:01 120

La 16 iunie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, a avut loc lansarea volumului „Domeniul Coroanei, instituţia model a lui Carol I, după 130 de ani”, de Nicolae Noica (foto jos) şi Ştefan Petrescu, apărut la Editura Vremea. Lansarea era prilejuită de un remarcabil eveniment: împlinirea a 130 de ani de la înfiinţarea Domeniului Coroanei, o instituţie model care asigura sumele necesare funcţionării şefului statului fără a îngreuna bugetul.

 

Nicolae Şt. Noica, Ştefan Petrescu - Domeniul Coroanei. Instituţia model a lui Carol I, după 130 de ani, Editura Vremea, Asociaţia Kultura.Cuvânt însoţitor de Andrew Popper, şeful onorific al casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I.

Volumul reuneşte documente din arhive, fotografii şi analize care atestă importanţa acestei instituţii, un model de dezvoltare economică ce oferea anual sumele necesare funcţionării instituţiei Şefului Statului, fără a îngreuna bugetul de stat. În acelaşi timp, instituţia Domeniului Coroanei a fost un instrument hotărâtor în desăvârşirea statului român modern fundamentat de Regele Carol I şi Regina Elisabeta. Administrator direct al Domeniilor Coroanei, Casa Regală, ajunsese din 1895 până în 1914 la un profit de 1.200.000 de lei aur. Cu un leu aur se puteau cumpăra atunci 5 pâini.

În 1884, Parlamentul a votat o lege prin care i-a conferit Casei Regale 1% din domeniile statului pentru a le administra. Profitul pe care-l obţinea trebuia folosit de Casa Regală ca reprezentare, fără să împovăreze bugetul statului. Din cele 1.200 de moşii ale statului, 12 au devenit domenii ale Coroanei.

După completarea sumei necesare reprezentării Casei Regale, între 25 şi 40% din profit s-a întors la comunitatea care a făcut-o posibilă. Viaţa localnicilor de pe Domeniile Coroanei s-a schimbat complet. Pe domeniul regal s-a făcut agricultură, zootehnie şi exploatare forestieră ca la carte.

Volumul cuprinde şi un studiu de caz – Domeniul Segarcea.

Cu prilejul lansării, doamna Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea, declara:

„O carte este un portret. Această carte este portretul regalităţii. Este portretul unui şir de regi care au avut foarte multe calităţi, nu numai înţelepciunea şi credinţa ci şi generozitatea, altruismul şi măreţia. O carte este hrană pentru suflet, care poate fi o hrană bună sau o hrană rea. Iar sufletul preia din bunătatea sau din răul hranei ingerate. Deseori, m-am întrebat de ce este schilodit astăzi sufletul poporului român, dar am înţeles că în ultimii 70 ani hrana pe care el a primit-o a constat în minciună şi rău. Această carte aduce adevăr şi bine sufletului.  Cartea mai este în acelaşi timp şi o oglindă. În ea se oglindesc chipurile celor care au lucrat la ea. Nu în ultimul rând, în această oglindă se vede chipul antreprenorului român, cel care are deschidere intelectuală, care doreşte ca din profit să contribuie la cultura românească.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO