Ziarul de Duminică

17 ani edil în Marea Capitală/ de Ziarul de duminică

17 ani edil în Marea Capitală/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.05.2015, 23:47 51

Françoise Choay, Vincent Sainte Marie Gauthier

Haussmann, păstrător al Parisului

Simetria

Versiunea în limba română şi îngrijira ediţiei – Kázmér Kovács şi Mariana Celac. Cartea tălmăcită în română apare la scurt timp după ediţia originală din 2014, în speranţa că va contribui la dezbaterea autohtonă despre temele urbanismului contemporan.

Dacă astăzi Parisul este cel mai vizitat oraş din lume, aceasta se datorează, fără îndoială, muncii duse de Haussmann de-a lungul celor şaptesprezece ani ai edilităţii sale (1853-1870). Însă, în timp ce, încă din vremea sa, opera Prefectului era unanim celebrată în străinătate, din Europa (Spania, Italia, Anglia...) până în Statele Unite, în Franţa ea nu a încetat vreodată să fie neînţeleasă şi denigrată.

Pentru a explica concret demersul haussmannian, autorii au conceput o antologie care dezvăluie, mai cu seamă, dimensiunea păstrătoare a muncii duse de Prefect. Textele citate sunt preluate din Memoriile lui Haussmann, din documente inedite şi din mărturii ale unor autori străini şi francezi. O secvenţă fotografică a bulevardului Saint-Germain vine să susţină demonstraţia, arătând numeroase clădiri pre-haussmanniene păstrate de-a lungul acestei străpungeri.

Astfel, se dezvăluie actualitatea operei haussmanniene, la ora când mondializarea promovează la scară planetară acelaşi tip de aglomerare urbană. 

Françoise Choay este doctor în filosofie (La Règle et le Modèle, Paris, Seuil, 1980; ediţie revăzută şi corectată în 1996), istoric şi teoretician al formelor urbane şi arhitecturale, fost codirector al Institutului francez de urbanism. A predat în universităţi europene, nord-americane şi japoneze, şi a apărat opera lui Haussmann încă din 1969.

Vincent Sainte Marie Gauthier este inginer şi urbanist prin formaţie. Profesează de douăzeci de ani, în toată lumea, meseria de proiectant, conciliator între beneficiar şi constructor. Intervenţia sa în serviciul Spitalelor pariziene (AP-HP) i-a permis dobândirea unei cunoaşteri excepţionale a operei lui Haussmann.

Kázmér Kovács este arhitect şi profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. De-a lungul timpului, a tradus în limba română mai multe lucrări de Françoise Choay: patru cărţi (Alegoria patrimoniului, Bucureşti, Simetria, 1998; Urbanismul, utopii şi realităţi, Bucureşti, Simetria-Paideia, 2002; Pentru o antropologie a spaţiului, Bucureşti, RUR, 2011; Patrimoniul la răscruce, Bucureşti, Ozalid, 2014) şi mai multe articole.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO