Ziarul de Duminică

A fost decernat Nobelul pentru literatură. Juriul l-a ales pe „Cel care tace”!

A fost decernat Nobelul pentru literatură. Juriul l-a ales pe „Cel care tace”!

Autor: Daniel Nicolescu

11.10.2012, 15:00 989

Rămăseseră de decernat, anul acesta, premiile Nobel pentru literatură şi pentru chimie. Probabil cele mai aşteptate şi mai disputate. Între altele, pentru că puseseră pe jar casele de pariuri. Iată că, după deliberări febrile, juriul suedez a ales pe cel mai important, în viziunea sa, scriitor al momentului: chinezul Mo Yan (este vorba de pseudonimul literar al autorului, care înseamnă "cel care tace"). Motivaţia? Pentru "realismul său halucinatoriu", pentru faptul că "îmbină basmul, istoria şi momentul contemporaneităţii".

Curajos, abordând dezinvolt teme până nu demult tabu (sex, putere & politică) în spaţiul chinez, Mo Yan (născut în 1955, la Gaomi, în provincia Shandong) este autorul a peste 80 de volume - romane, nuvele şi eseuri.

În 1966, în plină Revoluţie culturală, a fost considerat un "element duşmănos" şi s-a văzut silit să părăsească băncile şcolii. De-abia la 20 de ani, pe când era înrolat în Armata populară de eliberare, şi-a continuat studiile într-o şcoală militară şi apoi la Universitatea din Beijing, al cărei absolvent este de-abia în 1991. Cu toate acestea, debutul său literar s-a peterecut în 1981.

Considerat unul dintre cei mai reputaţi prozatori chinezi contemporani - şi, în orice caz, unul dintre cei mai traduşi - Mo Yan şi-a văzut recunoscută valoarea după transpunerea cinematografică a romanul său Sorgul roşu, în regia lui Yimou Zhang, cu Gong Li în rolul principal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO